Glittering Comments from FLMNetwork.com
stanibiliardo
Powered By Blogger

ΤΑΙΝΙΕΣ GAMES ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Άρθρο 1ο
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

1. Ο παρών Κανονισμός ψηφίζεται και τροποποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Φ.Ο.Μ., που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων αντιπροσώπων των σωματείων - μελών, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η εισήγηση / πρόταση εισάγεται για ψήφιση στη Γ.Σ. από τo Διοικητικό Συμβούλιο.

2. Για οτιδήποτε δεν προβλέπεται από τον παρόντα Κανονισμό, αποφασίζει το Δ.Σ. Οι αποφάσεις αυτές θεωρούνται ότι έχουν την αυτή νομική ισχύ με τις διατάξεις που διασαφηνίζουν και είναι άμεσα εφαρμόσιμες.

3. Δεν επιτρέπεται τροποποίηση Κανονισμού πρωταθλήματος καθώς και της προκήρυξής του κατά το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής του.
Εάν γίνουν τροποποιήσεις σε άλλο διάστημα, αυτές ισχύουν από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, εκτός αν αφορούν μεταβολές κατηγοριών των ομαδικών πρωταθλημάτων και τον αριθμό των προβιβαζομένων ή υποβιβαζομένων ομάδων, οπότε ισχύουν από την μεθεπόμενη περίοδο.
Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται τροποποίηση κανονισμού πρωταθλήματος στο μεσοδιάστημα από τη λήξη ενός πρωταθλήματος ή πρωταθλημάτων και μέχρι την έναρξη του νέου, με άμεση ισχύ, ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Φ.Ο.Μ για λόγους που αναφέρονται σε διεθνείς υποχρεωτικές αλλαγές των Κανονισμών.
Οι κανονισμοί αυτοί επικυρώνονται από την πρώτη, μετά την τροποποίηση, γενική συνέλευση της Ε.Φ.Ο.Μ.

4. Όπου στον παρόντα Κανονισμό αναφέρεται ο όρος "αθλητής" εννοείται και "αθλήτρια" και όπου αναφέρεται ο όρος "παίκτης" εννοείται και "παίκτρια".

Άρθρο 2ο
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

1. Το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Μ. υποχρεούται, με τη διαδικασία που προβλέπεται παρακάτω στον παρόντα Κανονισμό, να διοργανώνει μία φορά σε κάθε αγωνιστική περίοδο τα Εθνικά Πρωταθλήματα όλων των αγωνισμάτων και των εκάστοτε οριζόμενων κατηγοριών τους, όπως αυτά (τα αγωνίσματα και οι κατηγορίες) περιγράφονται στο άρθρο 13 § 2 του παρόντος.

2. Το Δ.Σ. μπορεί κατά την κρίση του να διοργανώσει εκτάκτως πρωταθλήματα που δεν προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό (π.χ. Κύπελλο Ελλάδας, Πρωτάθλημα Τριάθλου προκειμένου να εκπροσωπηθεί η χώρα στο εξωτερικό, τοπικά επαρχιακά πρωταθλήματα χαμηλών κατηγοριών κλπ, open (ελεύθερης συμμετοχής) τουρνουά ή Grand prix τρισπόντων, κ.ά.), με την προϋπόθεση ότι η διεξαγωγή τους δεν παρακωλύει άμεσα ή έμμεσα τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων Εθνικών Πρωταθλημάτων και ούτε υποβαθμίζει τη σπουδαιότητά τους.

3. Τα αριθμητικά όρια των στεκιών και των Μέσων Όρων των αθλητών, ο αριθμός των παιζόμενων πόντων ή σετ πόντων ή παιχνιδιών (games) των αγωνισμάτων όλων των κατηγοριών κάθε τύπου μπιλιάρδου και ο καθορισμός του πλήθους και του είδους των κατηγοριών κάθε αγωνίσματος περιλαμβάνονται υποχρεωτικά στον Κανονισμό Διεξαγωγής Εθνικών Πρωταθλημάτων, ο δε περαιτέρω προσδιορισμός τους και γενικά η ψήφιση κάθε διάταξης που αφορά ή ρυθμίζει τα παραπάνω είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Φ.Ο.Μ.

Άρθρο 3ο
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

1. Η Ε.Φ.Ο.Μ. υποχρεούται, το αργότερο εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, να ανακοινώνει το Αγωνιστικό Πρόγραμμα της νέας αγωνιστικής περιόδου (εκείνης δηλ. που αρχίζει κατά τα ειωθότα τον μήνα Οκτώβριο του τρέχοντος έτους) αφού λάβει υπόψη της και τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων συμμετοχής και αγώνων που αναγράφονται στο Αθλητικό Ημερολόγιο (Calendrier Sportif ή Πρόγραμμα Διεθνών Αγώνων) της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μπιλιάρδου (C.E.B.), της Παγκοσμίου Ενώσεως Μπιλιάρδου (U.M.B.) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αμερικάνικου Μπιλιάρδου (E.P.B.F.).

2. Η Ε.Φ.Ο.Μ. κατά την κρίση της, και αφού προηγουμένως το γνωστοποιήσει σε κάθε σωματείο – μέλος της εγκαίρως, μπορεί να αναβάλει, να προσθέσει ή και να αλλάξει τις ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής αγώνων οποιουδήποτε πρωταθλήματος που περιλαμβάνεται στο ετήσιο Αγωνιστικό της Πρόγραμμα. Μπορεί επίσης να ματαιώσει τη διεξαγωγή προγραμματισμένου πρωταθλήματος λόγω αντικειμενικής αδυναμίας διεξαγωγής (π.χ. ανυπαρξία συμμετοχών ή λόγω ανωτέρας βίας, φυσικών καταστροφών, θεομηνιών, δυσμενών καιρικών συνθηκών, κοινωνικών ταραχών κλπ).

3. Η χρονική σειρά διεξαγωγής των πρωταθλημάτων των αγωνισμάτων Γαλλικού –Αμερικάνικου μπιλιάρδου δυνατόν να είναι εξαρτημένη από α) από το είδος του αγωνίσματος και β) από την φυσική σειρά (αύξουσα ή φθίνουσα) των κατηγοριών του αγωνίσματος. Προηγείται δηλαδή, κατά ανάγκη, η διεξαγωγή της Δ΄ Κατηγορίας ενός αγωνίσματος της διεξαγωγής της Γ΄ Κατηγορίας του ιδίου αγωνίσματος προκειμένου να καθορίζεται και να διασφαλίζεται η δυνατότητα συμμετοχής των παικτών στην αμέσως επόμενη κατηγορία εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου .

Άρθρο 4ο
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

1. Μετά την κατάρτιση του Αθλητικού Ημερολογιακού Προγράμματος και την κοινοποίησή του στα σωματεία - μέλη της Ε.Φ.Ο.Μ. και στις αρμόδιες κρατικές αρχές, τα πρωταθλήματα ξεκινούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου και διεξάγονται στο σύνολο τους, εκτός εάν αποφασίσει διαφορετικά η Ε.Φ.Ο.Μ, στην αγωνιστική έδρα της Ομοσπονδίας, εκτός των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων -όλων των αγωνισμάτων και των κατηγοριών τους- που διεξάγονται στις αγωνιστικές έδρες των σωματείων με ευθύνη τους, αλλά η τελική φάση της (maximum) οκτάδας ομάδων των Α΄ Κατηγοριών μόνον διεξάγεται στην αγωνιστική έδρα της Ε.Φ.Ο.Μ. ή σε δημόσιο χώρο. Η Ε.Φ.Ο.Μ. και μόνον αυτή θεωρείται γηπεδούχος σε όλα τα πρωταθλήματα των αγωνισμάτων όλων των Εθνικών Κατηγοριών των οποίων η διεξαγωγή γίνεται ολικά ή μερικά στην αγωνιστική της έδρα.

2. Στις περιφέρειες (εκτός των ορίων του Ν. Αττικής) τα πρωταθλήματα διεξάγονται στις αγωνιστικές έδρες των σωματείων, για των οποίων την καταλληλότητα να φιλοξενούν αγώνες την έγκριση δίνει το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Μ. ή τα υπό αυτού νομίμως εξουσιοδοτηθέντα όργανα, ακόμη και μετά από αυτοψία των χώρων που τις φιλοξενούν. Γενικά, στους χώρους που φιλοξενούνται οι αγωνιστικές έδρες των σωματείων μελών, επιτρέπεται η ύπαρξη ψυχαγωγικών παιγνίων και υπολογιστών για σύνδεση με το Διαδίκτυο (Internet).

3. Η Ε.Φ.Ο.Μ. μπορεί, έπειτα από πρόσκληση ενδιαφέροντος υποψηφίων χορηγών που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν την διοργάνωση πρωταθλημάτων σε δημόσιο χώρο, να τους αναθέτει τη διοργάνωση, αφού πάντως προηγηθεί συμφωνία για τις αντιπαροχές του χορηγού σε χρήμα ή και σε είδος για την ίδια και τους συμμετέχοντες αθλητές.
Δεν κωλύεται η ανάθεση της διεξαγωγής εάν ο υποψήφιος χορηγός προσέλθει αυτόκλητος (χωρίς να προηγηθεί πρόσκληση).
Η Ε.Φ.Ο.Μ. έχει τη δυνατότητα να κάνει πρόχειρο πλειοδοτικό διαγωνισμό ή να καταφύγει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα για την διεξαγωγή Πρωταθλημάτων Α΄ Κατηγορίας Τρισπόντων, Ελεύθερου και των αγωνισμάτων Αμερικάνικου, σε δημόσιο χώρο, εφόσον υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια και με την προϋπόθεση ότι δεν θα προμηθευτεί αθλητικό υλικό, αγαθά ή υπηρεσίες αξίας σε ετήσια βάση μεγαλύτερης του ποσού των εξήντα χιλιάδων Ευρώ (60.000 €) χωρίς Φ.Π.Α. κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 § 4 του εγκεκριμένου Κανονισμού Προμηθειών της.

4. Σε κάθε περίπτωση η Ε.Φ.Ο.Μ. έχει το δικαίωμα, με ευθύνη της, να διεξάγει οποιοδήποτε πρωτάθλημα ή μέρος του, εκτός της αγωνιστικής έδρας της. Έχει επίσης το δικαίωμα, έπειτα από πλήρως και ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, να ακυρώσει πρωτάθλημα, αφού διαπιστώσει τη συνδρομή ουσιωδών λόγων.

Άρθρο 5ο
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

1. Με την προκήρυξη Πρωταθλήματος ή Πρωταθλημάτων οιασδήποτε κατηγορίας αγωνίσματος, που μπορεί να εκδίδεται από την Ε.Φ.Ο.Μ. στην αρχή ή στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, υποχρεωτικά τα παρακάτω:

α) Η ημερομηνία και οι ώρες έναρξης για την πρώτη ημέρα των αγώνων. Είναι δυνατό στην προκήρυξη να προβλέπονται και οι ώρες έναρξης των υπολοίπων ημερών αγώνων του Πρωταθλήματος.

β) Ποιοι αθλητές δικαιούνται συμμετοχής και με ποιο σύστημα διεξαγωγής αγώνων αγωνίζονται.

γ) Τα αριθμητικά όρια κατάταξης ή των Μέσων Όρων για τον υποβιβασμό, την άνοδο και την παραμονή των αθλητών στην κατηγορία του κάθε αγωνίσματος και της παιζόμενης απόστασης πόντων ή παιχνιδιών (games).

δ) Ο Υπεύθυνος Χώρου Αγώνων (μέλος του Δ.Σ. ή μέλος της κατά περίπτωση αρμόδιας Επιτροπής Αγώνων).

ε) Οι ισχύοντες κανονισμοί συνοπτικώς (π.χ. για την βαθμολογία, την ισοπαλία, την πρόκριση στην επόμενη φάση, την συμμετοχή στον επόμενο ή στους επόμενους γύρους).

2. Η προκήρυξη ρυθμίζει προαιρετικώς και ζητήματα που αφορούν:

α)Την κατάσταση των τσοχών των μπιλιάρδων στα οποία θα διεξαχθούν αγώνες.

β)Την κατάσταση των μπαλών των μπιλιάρδων στα οποία θα διεξαχθούν αγώνες

γ) Όσα άλλα κρίνει η διοργανώτρια ότι πρέπει να αναφέρονται και να ρυθμίζονται με αυτήν.

3. Κατά την διεξαγωγή των Α΄ Κατηγοριών όλων των αγωνισμάτων, οι μπάλες και οι τσόχες είναι καινούργιες υποχρεωτικά.

4. Κάθε πρόσωπο που παρευρίσκεται, ή συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα και με οποιονδήποτε τρόπο στην εν γένει αγωνιστική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στην αγωνιστική έδρα της Ε.Φ.Ο.Μ., οφείλει να μην θορυβεί και να μην ενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο τους αθλητές και τους διαιτητές.

5. Στην περίπτωση που η Ε.Φ.Ο.Μ. έχει συνάψει συμφωνία με χορηγό για το/τα προκηρυσσόμενο/α πρωτάθλημα/τα, οι αγωνιστικές έδρες των σωματείων πρέπει να ικανοποιούν το πιθανό αίτημα του χορηγού για την πρόσκαιρη (όσο διαρκούν οι αγώνες) τοποθέτηση διαφημιστικού υλικού, δοθείσης της σύμφωνης γνώμης του καταστηματάρχη ή του προστηθέντος υπ΄ αυτού υπευθύνου χώρου και του εκπροσώπου της διοίκησης του σωματείου.

6. Στην περίπτωση που ο χορηγός καταβάλει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, το 50% εξ αυτού κατανέμεται αναλογικά στα σωματεία που τυχόν αναλαμβάνουν το πρωτάθλημα ή το τουρνουά και το υπόλοιπο 50% περιέρχεται στην Ε.Φ.Ο.Μ. Στην περίπτωση που το σωματείο έχει δικό του χορηγό, το διαφημιστικό υλικό θα πρέπει να συνυπάρχει με εκείνο του χορηγού της Ε.Φ.Ο.Μ. Για τους τυχόν χορηγούς της αγωνιστικής έδρας της Ομοσπονδίας, η ίδια η Ε.Φ.Ο.Μ. εκμεταλλεύεται πλήρως το χώρο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 56 του Ν. 2725/99 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

7. Στην περίπτωση αίτησης διοργάνωσης open (ελεύθερης συμμετοχής) τουρνουά ή τουρνουά προσκεκλημένων ή σειράς τουρνουά ή κάθε άλλης μορφής αγώνων από κάποιο εκ των σωματείων - μελών ή από -άλλο- φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ενεργεί ατομικώς ή από κοινού με άλλα, πρέπει να τηρηθούν οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις προκειμένου να παράσχει η Ε.Φ.Ο.Μ. στον αιτούντα την γραπτή έγκρισή της.

α) Διενέργεια ελέγχου από την αρμόδια κατά περίπτωση Επιτροπή Αγώνων (Γαλλικού - Αμερικάνικου) ή εκπρόσωπό της.

β) Ορισμός υπευθύνου από τον διοργανωτή για την συγκέντρωση των παράβολων συμμετοχής των δηλωσάντων συμμετοχή, για την απόδοση στην Ε.Φ.Ο.Μ. του οικονομικού δικαιώματός της ανά δηλώσαντα συμμετοχή παίκτη, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με το είδος του τουρνουά, όπως και για την διευθέτηση οργανωτικών ζητημάτων γενικότερου ή ειδικότερου ενδιαφέροντος, έπειτα από συνεννόηση με την Ε.Φ.Ο.Μ. ή με το νόμιμο εκπρόσωπό της.

γ) Διασφάλιση απόλυτης ησυχίας στο χώρο των αγώνων στον οποίο είναι δυνατόν να ακούγεται ήπιας έντασης μουσική, κατάλληλη να συνοδεύει αθλητικές εκδηλώσεις μπιλιάρδου (ορχηστική, πιάνο, easy listening κλπ).

δ) Βεβαίωση του διοργανωτή ότι οι συμμετέχοντες στους αγώνες δεν θα καταβάλλουν αντίτιμο για τις ώρες χρήσης των μπιλιάρδων.

ε) Εμφάνιση αθλητών σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες κανονισμούς της Ε.Φ.Ο.Μ. στ) Απονομή κυπέλλων και μεταλλίων τουλάχιστον στους 4 πρώτους νικητές.

ζ) Πλήρης και λεπτομερής περιγραφή του τρόπου διεξαγωγής των αγώνων και του οποιουδήποτε μουσικού, ψυχαγωγικού ή καλλιτεχνικού προγράμματος που περιλαμβάνεται στη διάρκεια μιας ημέρας διεξαγωγής αγώνων ή στην τελετή λήξης τους και που θα προηγηθεί ή θα ακολουθήσει του τελικού της διοργάνωσης.

η) Τα τουρνουά στα οποία οι παίκτες αγωνίζονται ο καθένας χωριστά στην απόσταση πόντων ή παιχνιδιών της Κατηγορίας στην οποία ανήκουν ή σε αναλογία αυτών ή γίνεται άλλου τέτοιου είδους ή παρεμφερής διαχωρισμός μέσω του οποίου δίνεται αγωνιστικό προβάδισμα στον παίκτη που ανήκει σε κατώτερη κατηγορία έναντι εκείνου που ανήκει σε ανώτερη δέον να αναφέρονται με σαφήνεια στην προκήρυξη ως τουρνουά handicap (διαφορετικά ισοζύγια δυναμικότητας αθλητών).

θ) Δυνατόν να ζητείται εγγυητική επιταγή για το ύψος των δώρων που θα δοθούν από τον χορηγό θα δίνεται στον υπεύθυνο της ομοσπονδίας πριν την έναρξη των αγώνων.

8. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αιτήσεως διοργάνωσης ενός ή περισσοτέρων τουρνουά είναι δικαίωμα της Ε.Φ.Ο.Μ., χωρίς να υποχρεούται να αιτιολογήσει την οποιαδήποτε απόφασή της. Η Ε.Φ.Ο.Μ γνωστοποιεί την απάντησή της στον αιτούντα εντός εύλογου χρόνου από της υποβολής της αιτήσεως.

9. Πριν από την ώρα έναρξης του πρώτου αγώνα της πρώτης φάσης ή του πρώτου γύρου, ο φροντιστής της Ε.Φ.Ο.Μ. δέον να αναρτά στον πίνακα ανακοινώσεων σχετική ανακοίνωση η οποία περιέχει και τα εξής στοιχεία:
α) Τον συνολικό αριθμό των δηλωσάντων συμμετοχή αθλητών.
β) Πόσα πουλ ή πόσες πυραμίδες σχηματίστηκαν και πόσοι προκρίνονται για την επόμενη φάση ή γύρο.
γ) Οι ημερομηνίες διεξαγωγής και η ώρα έναρξης της επόμενης φάσης ή γύρου.

10. Σε περίπτωση διοργάνωσης τελικής φάσης αγώνων σε αγωνιστική έδρα σωματείου - μέλους της Ε.Φ.Ο.Μ. ή σε δημόσιο χώρο, πρέπει να καταβάλλεται από τους αρμοδίους κάθε δυνατή προσπάθεια και να λαμβάνεται κάθε εύλογη και πρόσφορη μέριμνα για τη διασφάλιση της αίγλης και του κύρους των αγώνων, στο πλαίσιο εκπλήρωσης του σκοπού της διάδοσης και εξύψωσης του αθλήματος.
Ενδεικτικά λαμβάνεται μέριμνα για την διαρρύθμιση του χώρου για καθήμενους θεατές, πρόβλεψη θέσεων παραγόντων προσκεκλημένων επισήμων , για την επιτήρηση της ησυχίας, για την μη παρενόχληση των αθλητών, για διαιτησίες με την απαιτούμενη σοβαρότητα, για την σύμφωνη με τους κανονισμούς ενδυμασία των αθλητών και των διαιτητών, για εγκεκριμένα καινούργια σποντόπανα στην προκριματική φάση των αγώνων, για καινούργιες τσόχες στην τελική φάση των αγώνων, κ.λ.π. και καινούργιες μπάλες.
Η παρουσία μελών του Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Μ. στην τελική φάση είναι απαραίτητη, όπως και η παρουσία επιτηρητή στην φάση των προκριματικών.

11. Αυτονόητο είναι ότι στην περίπτωση της παραγράφου 10 ισχύουν και εφαρμόζονται, ο Κανονισμός Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων και ο Πειθαρχικός Κανονισμός της Ε.Φ.Ο.Μ. 12. Η Ε.Φ.Ο.Μ. αναγνωρίζει ως Πανελλήνια ρεκόρ τις επιδόσεις εκείνες των αθλητών που επιτεύχθηκαν μόνο στα Εθνικά Πρωταθλήματα των αγωνισμάτων Α΄ Κατηγοριών κι εφόσον οι αγώνες διεξήχθησαν στην αγωνιστική έδρα της Ομοσπονδίας ή σε άλλο δημόσιο ή μη χώρο έπειτα από προηγούμενη έγκρισή της από την πρώτη φάση.
Επιδόσεις που επιτεύχθηκαν σε άλλες κατηγορίες αναγνωρίζονται ως «ρεκόρ Κατηγορίας» και μόνον ως τέτοια αναφέρονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: