Glittering Comments from FLMNetwork.com
stanibiliardo
Powered By Blogger

ΤΑΙΝΙΕΣ GAMES ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΑΡΘΡΟ 3ο
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ

Ονομάζεται «ελεύθερο» γιατί στο αγώνισμα αυτό δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές μπορούν να πραγματοποιήσουν πόντο.
Ο μόνος περιορισμός (ποσοτικός) που υπάρχει, είναι αυτός των τεσσάρων γωνιών, που είναι διαγραμμισμένες και οι οποίες μαζί με τις σπόντες σχηματίζουν τέσσερα ορθογώνια τρίγωνα μέσα στα οποία ο αθλητής δεν μπορεί να κάνει πάνω από δύο πόντους.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί να κάνει έναν πόντο και στον δεύτερο τουλάχιστο μία από τις δύο ξένες μπάλες (όχι η δική του ) πρέπει να βγει από το τρίγωνο.
Αν δεν συμβεί αυτό ο αθλητής χάνει την σειρά του και παίζει ο αντίπαλος του. Η μπάλα θεωρείται ότι βγήκε από το τρίγωνο όταν κατά περισσότερο από το ήμισυ της επιφάνειας της βρίσκεται έξω από την υποτείνουσα.
Εάν αυτό δεν συμβαίνει ο παίκτης χάνει την σειρά του αφού ο διαιτητής έχει εκφωνήσει τον όρο RESTΕΈS DEDANS (ρεστε ντενταν).


ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ

Όταν οι μπάλες εισέλθουν μέσα στο στο τρίγωνο ο διαιτητής ενημερώνει τον αθλητή με τον όρο ENΤREΈS (αντρε ).
Όταν ο αθλητής κάνει τον έναν πόντο που του επιτρέπεται , ο διαιτητής ενημερώνει τον αθλητή με τον όρο DEDANS (ντενταν) που σημαίνει ότι πρέπει να βγάλει τουλάχιστον μία μπάλα έξω από το τρίγωνο στην συνέχεια της προσπάθειας.
Αν η μπάλα βγει και ξαναμπεί στο εν λόγω τρίγωνο οι εκφωνήσεις είναι πάλι οι ίδιες ( ENΤREΈS, DEDANS κ.ο.κ). Όταν οι δύο ξένες μπάλες είναι ακριβώς πάνω στην γραμμή, η μια μπάλα και η άλλη μέσα στο τρίγωνο, τότε εκφωνείται από τον διαιτητή η αναγγελία όρο ENΤREΈS (αντρε).
Αν οι μπάλες λάβουν θέσεις εκατέρωθεν της γραμμής (υποτείνουσα της ορθής γωνίας) ο αθλητής συνεχίζει την προσπάθεια του, όμως ο διαιτητής μπορεί να αναγγέλλει τον όρο A CHEVAL (α σεβαλ), για την ενημέρωση του αθλητή και των θεατών.
Αν η μπάλα του αθλητή βρίσκεται σε επαφή με μία ή και με τις δύο ξένες μπάλες ο διαιτητής εκφωνεί τον όρο TOUCHENT (τουσ).
Σε αυτή την περίπτωση οι μπάλες τοποθετούνται από τον διαιτητή στην αρχική θέση εκκίνησης του αγώνα υποχρεωτικά. Όμοια ακριβώς πράττει ο διαιτητής αν ο αθλητής υποπέσει στο αγωνιστικό σφάλμα 6 με την διαφορά ότι ο αρχικός πόντος τοποθετείται για να συνεχίσει ο αντίπαλος αθλητής.
Αν η μπάλα του αθλητή βρίσκεται πολύ κοντά με κάποια από τις ξένες μπάλες, πλην όμως δεν είναι σε επαφή, ο διαιτητής αναγγέλλει την θέση με τον όρο LIBRES (λιμπρ) ή (ελληνικά) ελεύθερες.

Σε όλα τα παιχνίδια του σερί, σε περίπτωση που ο αθλητής κατά την διάρκεια της προσπάθειας του φτάσει να υπολείπεται πέντε (5) πόντων για την συμπλήρωση της παιζόμενης απόστασης ο διαιτητής οφείλει να του το υπενθυμίσει αναγγέλλοντας «για πέντε» μαζί με την αναγγελία των πόντων που οφείλει να κάνει πάντοτε μόλις σημειωθεί.
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των πόντων που σημείωσε στην προσπάθεια του ο παίκτης αναγγέλλεται σε όλα τα αγωνίσματα με την ακόλουθη σειρά : επίθετο αθλητή –αριθμός πόντων.


CADRE 47/2
Ονομάζεται CADRE (καντρ) γιατί η διαγράμμιση του μπιλιάρδου δημιουργεί τετράγωνα (κάδρα) σχήματα διαφόρων εμβαδών.
Το νούμερο 47 αντιπροσωπεύει το μήκος της πλευράς των έξι τετραγώνων που δημιουργούνται και εφάπτονται με τις μικρές σπόντες .
Το νούμερο 2 αντιπροσωπεύει το πλήθος των πόντων που έχει δικαίωμα ο κάθε αθλητής να πραγματοποιήσει μέσα στα τετράγωνα που είναι διαγραμμισμένα στο μπιλιάρδο.
Όμοια όπως και στις γωνίες (τρίγωνα) του ελευθέρου έτσι και εδώ, μέσα στα σχήματα που διαγράφονται στο μπιλιάρδο, ο αθλητής έχει δικαίωμα να κάνει έναν πόντο και στη δεύτερη είναι υποχρεωμένος να βγάλει την μία τουλάχιστον από τις ξένες μπάλες έξω από την περιοχή του σχήματος που βρίσκονταν πριν.
Και εδώ όμοια ο διαιτητής ενημερώνει τον αθλητή για τις θέσεις που βρίσκονται οι μπάλες με τους όρους ENTREΈS- DEDANS.
Στις άκρες κάθε γραμμής που χωρίζει το μπιλιάρδο υπάρχει ένα μικρό τετράγωνο σχήμα που ονομάζεται «άγκυρα».
Όταν οι δύο ξένες μπάλες βρεθούν μέσα σ’ αυτό ισχύει ότι και στα μεγάλα σχήματα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην αναγγελία του διαιτητή που πρέπει πρώτα να εκφωνήσει την θέση που έχουν οι μπάλες στο μεγάλο τετράγωνο και κατόπιν την θέση τους στο μικρό.
Στην περίπτωση που οι μπάλες βρίσκονται σε θέση TOUCHENT, η αρχική καραμπόλα στήνεται μόνον εάν το επιθυμεί ο αθλητής , ειδάλλως διατηρεί το δικαίωμα να επιχειρήσει τον πόντο (τη καραμπόλα) με μοναδικό περιορισμό τη στιγμή της εκτέλεσης να μην έρθει πρώτα σε επαφή με την μπάλα που βρίσκεται σε θέση TOUCHE με την δική του.
Στην περίπτωση που η μια από τις δύο ξένες μπάλες καθορίζει το κάδρο (σχήμα)στο οποίο βρίσκονται εντός του, γιατί η άλλη βρίσκεται ακριβώς επάνω στην γραμμή, τότε η αναγγελία ENTREΈS (αντρε) συνοδεύεται και από υπόδειξη του διαιτητή για το σχήμα στο οποίο μπάλες είναι ENTREΈS (αντρε).
Αν δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί το σχήμα στο οποίο βρίσκονται εντός του γιατί οι μπάλες βρίσκονται ακριβώς επάνω στις μεγάλες ή μικρές γραμμές τότε αναγγέλλεται ENTREΈS (αντρε) και στα δύο (εφαπτόμενα) τετράγωνα.

CADRE 71/2 Οι κανονισμοί είναι όμοιοι με εκείνους του CADRE 47/2.

Η διαφορά του με αυτό εντοπίζεται στη διαφορετική διαγράμμιση. Το νούμερο 71 αντιπροσωπεύει το μήκος της πλευράς και το νούμερο 2 τις καραμπόλες που έχει δικαίωμα να κάνει ο κάθε αθλητής μέσα στα διαγραμμισμένα σχήματα του μπιλιάρδου.

CADRE 47/1 Οι κανονισμοί του είναι όμοιοι με εκείνους του CADRE 47/2 με τη μόνη διαφορά ότι τι νούμερο 1 αντιπροσωπεύει τον μοναδικό πόντο που έχει δικαίωμα να κάνει ο κάθε αθλητής μέσα στα διαγραμμισμένα σχήματα του μπιλιάρδου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν και δύο οι ξένες μπάλες βρίσκονται μέσα σε κάποιο από αυτά τα σχήματα ο διαιτητής αναγγέλλει τον όρο DEDANS στον αθλητή απευθείας και εκείνος είναι υποχρεωμένος στο επόμενο κτύπημα να βγάλει την μια τουλάχιστον από τις δύο ξένες μπάλες έξω από το διαγραμμισμένο σχήμα του μπιλιάρδου που βρίσκονταν πριν.

ΣΠΟΝΤΑ Στο αγώνισμα της σπόντας δεν υπάρχει καμιά διαγράμμιση επάνω στο μπιλιάρδο. Ο μοναδικός περιορισμός εντοπίζεται στο ότι η μπάλα του αθλητή που επιχειρεί καραμπόλα πρέπει πριν βρει και τις άλλες δύο να κάνει κρούση σε μία τουλάχιστον σπόντα του μπιλιάρδου.
Αν ο διαιτητής αναγγείλει στον αθλητή θέση TOUCHENT, ισχύει ότι ακριβώς και στα αγωνίσματα του CADRE. ΤΡΙΣΠΟΝΤΕΣ Στο αγώνισμα των τρισπόντων το μπιλιάρδο δεν φέρει καμία διαγράμμιση. Υπάρχει ένας και μοναδικός περιορισμός.
Η μπάλα του αθλητή πρέπει πριν βρει και τις άλλες δύο να κάνει κρούση τουλάχιστον σε τρεις από τις σπόντες του μπιλιάρδου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τον διαιτητή σε περίπτωση που :
α) ένας αθλητής βγάλει μια ή περισσότερες μπάλες έξω από το τραπέζι
β) η μπάλα του αθλητή βρίσκεται σε θέση TOUCHE με κάποια από τις ξένες μπάλες ή και με τις δύο αυτές.

Στην (α) περίπτωση οι θέσεις που υποχρεωτικά καταλαμβάνουν οι μπάλες που κολλάνε είναι οι εξής :
1) η μπάλα του αθλητή που είναι η σειρά του να παίξει τοποθετείται πάντοτε στην κεντρική των θέσεων εκκίνησης.
2) η μπάλα του αντιπάλου τοποθετείται πάντοτε στο μέσον του μπιλιάρδου
3) η κόκκινη μπάλα καταλαμβάνει πάντοτε τη θέση που έχει στην αρχική του παιχνιδιού καραμπόλα.

Στην (β) περίπτωση όμοιες ακριβώς είναι οι θέσεις που καταλαμβάνουν οι μπάλες, όταν ευρεθούν σε θέση «touchént», με τη διαφορά ότι αυτό συμβαίνει, εάν και μόνον ζητηθεί από τον αθλητή να τοποθετηθούν σε αυτές, αφού διατηρεί το δικαίωμα να επιχειρήσει πόντο με τον μοναδικό περιορισμό τη στιγμή της εκτέλεσης, να μην έρθει πρώτα σε επαφή με την (ις) μπάλα (ες), εκείνη (ες) που βρίσκεται (ονται) σε θέση «touchént» με την δική του.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ
Εάν ένα από τα προαναφερθέντα σημεία επικαλύπτεται από κάποια από τις μπάλες και εμποδίζεται η εφαρμογή του κανόνα τότε αυτές τοποθετούνται στην αντίστοιχη θέση εκείνης από την οποία επικαλύπτονται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ο αθλητής κατά την διάρκεια της προσπάθειας του φθάσει να υπολείπεται 3 πόντων για την συμπλήρωση της απόστασης, ο διαιτητής οφείλει να του το υπενθυμίσει αναγγέλλοντας «για τρεις».



ΑΡΘΡΟ 4ο
ΠΑΡΑΤΑΣΗ


Όταν οι παίκτες αναδειχθούν ισόπαλοι στον αγώνα τους, δίνεται από τον διαιτητή παράταση ίση με το δέκα τοις εκατό(10%) των πόντων της παιζόμενης αρχικής απόστασης και η διαδικασία για την επιλογή της σειράς επαναλαμβάνεται κατά τον ίδιο τρόπο.
Αν οι παίκτες αναδειχθούν και πάλι ισόπαλοι δίνεται νέα παράταση ίση με το δέκα τοις εκατό (10ο%)των πόντων της αρχικής απόστασης αλλά με περιορισμό των παικτών σε μία μόνο στεκιά μέχρι να αναδειχθεί νικητής.

ΑΡΘΡΟ 5ο
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ


Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, είτε Γαλλικού είτε Αμερικανικού τύπου μπιλιάρδου, ο καθένας από τους δύο παίκτες έχει δικαίωμα να ζητήσει ένα και μοναδικό διάλειμμα διάρκειας πέντε (5) λεπτών, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του αγώνα, υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι είναι η σειρά του να εκτελέσει προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: