Glittering Comments from FLMNetwork.com
stanibiliardo
Powered By Blogger

ΤΑΙΝΙΕΣ GAMES ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΑΡΘΡΟ 3ο
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ

Ονομάζεται «ελεύθερο» γιατί στο αγώνισμα αυτό δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές μπορούν να πραγματοποιήσουν πόντο.
Ο μόνος περιορισμός (ποσοτικός) που υπάρχει, είναι αυτός των τεσσάρων γωνιών, που είναι διαγραμμισμένες και οι οποίες μαζί με τις σπόντες σχηματίζουν τέσσερα ορθογώνια τρίγωνα μέσα στα οποία ο αθλητής δεν μπορεί να κάνει πάνω από δύο πόντους.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί να κάνει έναν πόντο και στον δεύτερο τουλάχιστο μία από τις δύο ξένες μπάλες (όχι η δική του ) πρέπει να βγει από το τρίγωνο.
Αν δεν συμβεί αυτό ο αθλητής χάνει την σειρά του και παίζει ο αντίπαλος του. Η μπάλα θεωρείται ότι βγήκε από το τρίγωνο όταν κατά περισσότερο από το ήμισυ της επιφάνειας της βρίσκεται έξω από την υποτείνουσα.
Εάν αυτό δεν συμβαίνει ο παίκτης χάνει την σειρά του αφού ο διαιτητής έχει εκφωνήσει τον όρο RESTΕΈS DEDANS (ρεστε ντενταν).


ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ

Όταν οι μπάλες εισέλθουν μέσα στο στο τρίγωνο ο διαιτητής ενημερώνει τον αθλητή με τον όρο ENΤREΈS (αντρε ).
Όταν ο αθλητής κάνει τον έναν πόντο που του επιτρέπεται , ο διαιτητής ενημερώνει τον αθλητή με τον όρο DEDANS (ντενταν) που σημαίνει ότι πρέπει να βγάλει τουλάχιστον μία μπάλα έξω από το τρίγωνο στην συνέχεια της προσπάθειας.
Αν η μπάλα βγει και ξαναμπεί στο εν λόγω τρίγωνο οι εκφωνήσεις είναι πάλι οι ίδιες ( ENΤREΈS, DEDANS κ.ο.κ). Όταν οι δύο ξένες μπάλες είναι ακριβώς πάνω στην γραμμή, η μια μπάλα και η άλλη μέσα στο τρίγωνο, τότε εκφωνείται από τον διαιτητή η αναγγελία όρο ENΤREΈS (αντρε).
Αν οι μπάλες λάβουν θέσεις εκατέρωθεν της γραμμής (υποτείνουσα της ορθής γωνίας) ο αθλητής συνεχίζει την προσπάθεια του, όμως ο διαιτητής μπορεί να αναγγέλλει τον όρο A CHEVAL (α σεβαλ), για την ενημέρωση του αθλητή και των θεατών.
Αν η μπάλα του αθλητή βρίσκεται σε επαφή με μία ή και με τις δύο ξένες μπάλες ο διαιτητής εκφωνεί τον όρο TOUCHENT (τουσ).
Σε αυτή την περίπτωση οι μπάλες τοποθετούνται από τον διαιτητή στην αρχική θέση εκκίνησης του αγώνα υποχρεωτικά. Όμοια ακριβώς πράττει ο διαιτητής αν ο αθλητής υποπέσει στο αγωνιστικό σφάλμα 6 με την διαφορά ότι ο αρχικός πόντος τοποθετείται για να συνεχίσει ο αντίπαλος αθλητής.
Αν η μπάλα του αθλητή βρίσκεται πολύ κοντά με κάποια από τις ξένες μπάλες, πλην όμως δεν είναι σε επαφή, ο διαιτητής αναγγέλλει την θέση με τον όρο LIBRES (λιμπρ) ή (ελληνικά) ελεύθερες.

Σε όλα τα παιχνίδια του σερί, σε περίπτωση που ο αθλητής κατά την διάρκεια της προσπάθειας του φτάσει να υπολείπεται πέντε (5) πόντων για την συμπλήρωση της παιζόμενης απόστασης ο διαιτητής οφείλει να του το υπενθυμίσει αναγγέλλοντας «για πέντε» μαζί με την αναγγελία των πόντων που οφείλει να κάνει πάντοτε μόλις σημειωθεί.
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των πόντων που σημείωσε στην προσπάθεια του ο παίκτης αναγγέλλεται σε όλα τα αγωνίσματα με την ακόλουθη σειρά : επίθετο αθλητή –αριθμός πόντων.


CADRE 47/2
Ονομάζεται CADRE (καντρ) γιατί η διαγράμμιση του μπιλιάρδου δημιουργεί τετράγωνα (κάδρα) σχήματα διαφόρων εμβαδών.
Το νούμερο 47 αντιπροσωπεύει το μήκος της πλευράς των έξι τετραγώνων που δημιουργούνται και εφάπτονται με τις μικρές σπόντες .
Το νούμερο 2 αντιπροσωπεύει το πλήθος των πόντων που έχει δικαίωμα ο κάθε αθλητής να πραγματοποιήσει μέσα στα τετράγωνα που είναι διαγραμμισμένα στο μπιλιάρδο.
Όμοια όπως και στις γωνίες (τρίγωνα) του ελευθέρου έτσι και εδώ, μέσα στα σχήματα που διαγράφονται στο μπιλιάρδο, ο αθλητής έχει δικαίωμα να κάνει έναν πόντο και στη δεύτερη είναι υποχρεωμένος να βγάλει την μία τουλάχιστον από τις ξένες μπάλες έξω από την περιοχή του σχήματος που βρίσκονταν πριν.
Και εδώ όμοια ο διαιτητής ενημερώνει τον αθλητή για τις θέσεις που βρίσκονται οι μπάλες με τους όρους ENTREΈS- DEDANS.
Στις άκρες κάθε γραμμής που χωρίζει το μπιλιάρδο υπάρχει ένα μικρό τετράγωνο σχήμα που ονομάζεται «άγκυρα».
Όταν οι δύο ξένες μπάλες βρεθούν μέσα σ’ αυτό ισχύει ότι και στα μεγάλα σχήματα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην αναγγελία του διαιτητή που πρέπει πρώτα να εκφωνήσει την θέση που έχουν οι μπάλες στο μεγάλο τετράγωνο και κατόπιν την θέση τους στο μικρό.
Στην περίπτωση που οι μπάλες βρίσκονται σε θέση TOUCHENT, η αρχική καραμπόλα στήνεται μόνον εάν το επιθυμεί ο αθλητής , ειδάλλως διατηρεί το δικαίωμα να επιχειρήσει τον πόντο (τη καραμπόλα) με μοναδικό περιορισμό τη στιγμή της εκτέλεσης να μην έρθει πρώτα σε επαφή με την μπάλα που βρίσκεται σε θέση TOUCHE με την δική του.
Στην περίπτωση που η μια από τις δύο ξένες μπάλες καθορίζει το κάδρο (σχήμα)στο οποίο βρίσκονται εντός του, γιατί η άλλη βρίσκεται ακριβώς επάνω στην γραμμή, τότε η αναγγελία ENTREΈS (αντρε) συνοδεύεται και από υπόδειξη του διαιτητή για το σχήμα στο οποίο μπάλες είναι ENTREΈS (αντρε).
Αν δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί το σχήμα στο οποίο βρίσκονται εντός του γιατί οι μπάλες βρίσκονται ακριβώς επάνω στις μεγάλες ή μικρές γραμμές τότε αναγγέλλεται ENTREΈS (αντρε) και στα δύο (εφαπτόμενα) τετράγωνα.

CADRE 71/2 Οι κανονισμοί είναι όμοιοι με εκείνους του CADRE 47/2.

Η διαφορά του με αυτό εντοπίζεται στη διαφορετική διαγράμμιση. Το νούμερο 71 αντιπροσωπεύει το μήκος της πλευράς και το νούμερο 2 τις καραμπόλες που έχει δικαίωμα να κάνει ο κάθε αθλητής μέσα στα διαγραμμισμένα σχήματα του μπιλιάρδου.

CADRE 47/1 Οι κανονισμοί του είναι όμοιοι με εκείνους του CADRE 47/2 με τη μόνη διαφορά ότι τι νούμερο 1 αντιπροσωπεύει τον μοναδικό πόντο που έχει δικαίωμα να κάνει ο κάθε αθλητής μέσα στα διαγραμμισμένα σχήματα του μπιλιάρδου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν και δύο οι ξένες μπάλες βρίσκονται μέσα σε κάποιο από αυτά τα σχήματα ο διαιτητής αναγγέλλει τον όρο DEDANS στον αθλητή απευθείας και εκείνος είναι υποχρεωμένος στο επόμενο κτύπημα να βγάλει την μια τουλάχιστον από τις δύο ξένες μπάλες έξω από το διαγραμμισμένο σχήμα του μπιλιάρδου που βρίσκονταν πριν.

ΣΠΟΝΤΑ Στο αγώνισμα της σπόντας δεν υπάρχει καμιά διαγράμμιση επάνω στο μπιλιάρδο. Ο μοναδικός περιορισμός εντοπίζεται στο ότι η μπάλα του αθλητή που επιχειρεί καραμπόλα πρέπει πριν βρει και τις άλλες δύο να κάνει κρούση σε μία τουλάχιστον σπόντα του μπιλιάρδου.
Αν ο διαιτητής αναγγείλει στον αθλητή θέση TOUCHENT, ισχύει ότι ακριβώς και στα αγωνίσματα του CADRE. ΤΡΙΣΠΟΝΤΕΣ Στο αγώνισμα των τρισπόντων το μπιλιάρδο δεν φέρει καμία διαγράμμιση. Υπάρχει ένας και μοναδικός περιορισμός.
Η μπάλα του αθλητή πρέπει πριν βρει και τις άλλες δύο να κάνει κρούση τουλάχιστον σε τρεις από τις σπόντες του μπιλιάρδου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τον διαιτητή σε περίπτωση που :
α) ένας αθλητής βγάλει μια ή περισσότερες μπάλες έξω από το τραπέζι
β) η μπάλα του αθλητή βρίσκεται σε θέση TOUCHE με κάποια από τις ξένες μπάλες ή και με τις δύο αυτές.

Στην (α) περίπτωση οι θέσεις που υποχρεωτικά καταλαμβάνουν οι μπάλες που κολλάνε είναι οι εξής :
1) η μπάλα του αθλητή που είναι η σειρά του να παίξει τοποθετείται πάντοτε στην κεντρική των θέσεων εκκίνησης.
2) η μπάλα του αντιπάλου τοποθετείται πάντοτε στο μέσον του μπιλιάρδου
3) η κόκκινη μπάλα καταλαμβάνει πάντοτε τη θέση που έχει στην αρχική του παιχνιδιού καραμπόλα.

Στην (β) περίπτωση όμοιες ακριβώς είναι οι θέσεις που καταλαμβάνουν οι μπάλες, όταν ευρεθούν σε θέση «touchént», με τη διαφορά ότι αυτό συμβαίνει, εάν και μόνον ζητηθεί από τον αθλητή να τοποθετηθούν σε αυτές, αφού διατηρεί το δικαίωμα να επιχειρήσει πόντο με τον μοναδικό περιορισμό τη στιγμή της εκτέλεσης, να μην έρθει πρώτα σε επαφή με την (ις) μπάλα (ες), εκείνη (ες) που βρίσκεται (ονται) σε θέση «touchént» με την δική του.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ
Εάν ένα από τα προαναφερθέντα σημεία επικαλύπτεται από κάποια από τις μπάλες και εμποδίζεται η εφαρμογή του κανόνα τότε αυτές τοποθετούνται στην αντίστοιχη θέση εκείνης από την οποία επικαλύπτονται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ο αθλητής κατά την διάρκεια της προσπάθειας του φθάσει να υπολείπεται 3 πόντων για την συμπλήρωση της απόστασης, ο διαιτητής οφείλει να του το υπενθυμίσει αναγγέλλοντας «για τρεις».



ΑΡΘΡΟ 4ο
ΠΑΡΑΤΑΣΗ


Όταν οι παίκτες αναδειχθούν ισόπαλοι στον αγώνα τους, δίνεται από τον διαιτητή παράταση ίση με το δέκα τοις εκατό(10%) των πόντων της παιζόμενης αρχικής απόστασης και η διαδικασία για την επιλογή της σειράς επαναλαμβάνεται κατά τον ίδιο τρόπο.
Αν οι παίκτες αναδειχθούν και πάλι ισόπαλοι δίνεται νέα παράταση ίση με το δέκα τοις εκατό (10ο%)των πόντων της αρχικής απόστασης αλλά με περιορισμό των παικτών σε μία μόνο στεκιά μέχρι να αναδειχθεί νικητής.

ΑΡΘΡΟ 5ο
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ


Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, είτε Γαλλικού είτε Αμερικανικού τύπου μπιλιάρδου, ο καθένας από τους δύο παίκτες έχει δικαίωμα να ζητήσει ένα και μοναδικό διάλειμμα διάρκειας πέντε (5) λεπτών, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του αγώνα, υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι είναι η σειρά του να εκτελέσει προσπάθεια.
ΑΡΘΡΟ 2ο
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ

Α) Έννοια αγωνιστικού σφάλματος (FAUTE-ΦΟΤ) Με τον όρο «αγωνιστικά σφάλματα», εννοούμε παράβαση του αθλητή, που έχει σαν αποτέλεσμα την διακοπή της προσπάθειας του και την αλλαγή σειράς (συνέχιση του παιχνιδιού από τον αντίπαλο αθλητή).

Β) Είδη αγωνιστικού σφάλματος .
Οι παραβάσεις εκείνες που καταγράφονται με τον όρο «αγωνιστικό σφάλμα» είναι :
1. σπρωχτή
2. παραβίαση μπάλας κολλημένης σε σπόντα.
3. διπλή στεκιά
4. επαφή οποιουδήποτε μέρους της ένδυσης του αθλητή ή των αξεσουάρ του με κάποια από τις μπάλες.
5. Touché δηλ. επαφή πετσιού και μπάλας χωρίς αυτή να μετακινηθεί.
6. υπέρβαση χρονικού ορίου εκτέλεσης
7. επαφή μπάλας με τις ξύλινες επιφάνειες του τραπεζιού μπάλα ή όταν η μπάλα βγαίνει από το τραπέζι.
8. εκτέλεση προσπάθειας την ώρα που οι μπάλες δεν έχουν σταματήσει.
9. εκτέλεση προσπάθειας χωρίς να έχει επαφή το ένα τουλάχιστον πόδι του αθλητή στο έδαφος.
10. εκτέλεση προσπάθειας με λάθος μπάλα.
11. εκτέλεση προσπάθειας με το παπούτσι του αθλητή μέσα στο ταπί.
12.χτύπημα της μπάλας με το φίμπερ ή άλλο μέρος της στέκας πλην του πετσιού.
Οποτεδήποτε υποπέσει κάποια από αυτές τις παραβάσεις στην αντίληψη του διαιτητή, εκείνος οφείλει να διακόψει την προσπάθεια του αθλητή και να εκφωνήσει «φοτ». Ο πόντος ή οι πόντοι που σημειώθηκαν πριν από από την παράβαση είναι έγκυροι.
ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Όταν οι μπάλες ή ο παίκτης την ώρα που εκτελεί κουνηθούν από εξωτερικό αίτιο τότε οι μπάλες μπαίνουν στην προηγούμενη θέση τους κατά την εκτίμηση του διαιτητή ή αν δεν έχει σαφή άποψη ο διαιτητής για την θέση των μπαλών τότε η συνέχιση της προσπάθειας γίνεται από την αρχική καραμπόλα .

Γ) Η περίπτωση της λάθος μπάλας .
Διακρίνουμε την περίπτωση της εκτέλεσης από αθλητή προσπάθειας με λάθος μπάλα στις παρακάτω περιπτώσεις:
1. Αν σημειώθηκε πόντος ή πόντοι και δεν υπέπεσε στην αντίληψη του διαιτητή. Ο διαιτητής κατακυρώνει το σύνολο των πόντων.
2. Αν σημειώθηκε πόντος ή πόντοι και υπέπεσε στην αντίληψη του διαιτητή την στιγμή που ο αθλητής πραγματοποίησε τον τελευταίο. Είναι όλοι οι πόντοι που σημειώθηκαν έγκυροι πλην του τελευταίου που αφαιρείται από τον διαιτητή.
3.Αν δεν σημειώθηκε πόντος και δεν υπέπεσε στην αντίληψη τότε ο διαιτητής εκφωνεί «στεκιά» ή «μηδέν».
4. Αν δεν σημειώθηκε πόντος έπειτα από εκτέλεση στο τελευταίο κτύπημα και τότε υπέπεσε στην αντίληψη του τότε ο διαιτητής εκφωνεί το «φοτ» και οι πόντοι που έχουν σημειωθεί προηγουμένως είναι όλοι έγκυροι.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαιτητής δεν απαντά σε ερωτήσεις παικτών που αφορούν το θέμα κατοχής μπάλας αλλά τους παραπέμπει στη γραμματεία (όταν υπάρχει γραμματεία στο παιχνίδι),αλλιώς τους λέει αν παίζουν πρώτοι ή δεύτεροι.
ΑΡΘΡΟ 1ο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

1. Η ώρα έναρξης των αγώνων ορίζεται από την ΕΦΟΜ .Οι αθλητές οφείλουν να βρίσκονται στον χώρο των αγώνων την προκαθορισμένη ώρα έναρξης των αγώνων.

2. Ο χρόνος προθέρμανσης του κάθε αθλητή για τον πρώτο αγώνα του τουρνουά ορίζεται σε πέντε λεπτά και για κάθε επόμενο αγώνα στο ίδιο τουρνουά ορίζεται σε τρία λεπτά. Ο διαιτητής υποχρεούται να υπενθυμίζει στον κάθε αθλητή που προθερμαίνεται ότι διανύει το τελευταίο λεπτό του χρόνου προθέρμανσης του.

3. Η επιλογή σειράς για τα την εκκίνηση του παιχνιδιού γίνεται ως εξής: οι μπάλες τοποθετούνται η μεν κόκκινη στην θέση της, οι δυο άλλες μπάλες τοποθετούνται στο δεύτερο διαμάντι της μεγάλης σπόντας και στο μισό διαμάντι της μικρής σπόντας .Οι μπάλες πρέπει να διανύσουν μέχρι ένα μήκος μπιλιάρδου παραπλεύρως της μεγάλης σπόντας και ο αθλητής που θα επαναφέρει την μπάλα του πλησιέστερα στην κάτω μικρή σπόντα αναδεικνύεται νικητής και αποκτά το δικαίωμα επιλογής σειράς. Ο αθλητής που θα ξεκινήσει πρώτος τον αγώνα παίζει με την άσπρη μπάλα υποχρεωτικά.

4. Η διαδικασία για την επιλογή σειράς δεν επαναλαμβάνεται όταν :
α) όταν η μπάλα του ενός αθλητή χτυπήσει στην πάνω σπόντα και η μπάλα του άλλου αθλητή δεν έχει ακόμα τεθεί σε κίνηση
β) όταν η μπάλα του αθλητή κατευθυνόμενη προς την άνω σπόντα, ή ερχόμενη από αυτή, χτυπάει την παράπλευρη μεγάλη σπόντα .
γ) όταν η μπάλα του χτυπά την κόκκινη, εξέρχεται από το νοητό ορθογώνιο παραλληλόγραμμο που ορίζεται από την κόκκινη μπάλα και τι μεσαίο από τα τρία σημάδια εκκίνησης.
δ)όταν η μπάλα του αθλητή διανύει δύο μήκη μπιλιάρδου. ε)όταν ο αθλητής υποπέσει σε εσφαλμένο χτύπημα (σπρωχτή ή χτύπημα που δεν γίνεται με το πετσάκι κ.λ.π.). Εάν αθλητής υποπέσει σε κάποιο από τα παραπάνω σφάλματα τότε ο διαιτητής δίνει την επιλογή της σειράς στον αντίπαλο.

5. Επαναλαμβάνεται η διαδικασία για την επιλογή σειράς όταν :
α)και οι δύο αθλητές κάνουν κάποιο από τα σφάλματα της παρ. 4.
β) και οι δυο μπάλες έχουν την ίδια απόσταση από την κάτω μικρή σπόντα, μετά από έγκυρα χτυπήματα.

6. Η εκκίνηση του παιχνιδιού είναι ιδία σε όλα τα στυλ του αθλήματος. Ο διαιτητής τοποθετεί τις μπάλες των αθλητών στα προκαθορισμένα σημάδια που υπάρχουν επάνω στο μπιλιάρδο. Σε όλα τα αγωνίσματα στην αρχική καραμπόλα η μπάλα του παίκτη πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή με την κόκκινη μπάλα πριν να προσκρούσει σε κάποια σπόντα ή στην μπάλα Νο 3 (του αντιπάλου).

7. Σε περίπτωση που οποιοδήποτε αγώνισμα (στυλ) διεξάγεται σε σετ οι παίκτες διατηρούν την μπάλα τους σε όλη την διάρκεια του, ανεξάρτητα με το ποιος αθλητής παίζει πρώτος, στο σετ(σε κάθε σετ η αρχική καραμπόλα παίζεται εναλλάξ από τους παίκτες).
Άρθρο 16ο ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ - ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ - ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

1. Στην οργάνωση των κατηγοριών των αγωνισμάτων προβλέπεται η συμμετοχή αθλητών ως επιλαχόντων υποχρεωτικά για τη συμπλήρωση του αριθμού των θέσεων της κατηγορίας. Συνεπεία τούτου, αθλητές κατώτερης κατηγορίας διατίθενται για την συμπλήρωση θέσεων ανώτερης κατηγορίας είτε γιατί αυτές κενώθηκαν λόγω μη συμμετοχής για οποιονδήποτε λόγο των αθλητών που τις έχουν καταλάβει.

2. Όπου στο παρόν αναφέρεται ο όρος "Μαίανδρος" ή "φιδάκι" εννοούνται οι τρόποι ανάπτυξης και σχηματισμού των "πουλ" (pool) ή των "πυραμίδων" αθλητών. Πρόκειται, στην ουσία, περί αριθμοσυστημάτων ή αριθμητικών ακολουθιών που διασφαλίζουν την ισοκατανομή των αθλητών, από πλευράς δυναμικότητας, στα pool ή τις πυραμίδες (βλ. προσάρτημα).

3. Τα υλικά και τα όργανα διεξαγωγής των αγώνων είναι της απολύτου επιλογής της Ε.Φ.Ο.Μ., με την προϋπόθεση ότι είναι εγκεκριμένα από τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνομοσπονδίες, ενδεικτικά: η τσόχα Granito Α΄, η τσόχα Simonis Rapido με αποδεκτό το σποντόπανο Simonis 585 ή Granito Latina, οι μπάλες Super Aramith de Luxe ή Tournament. Όσον αφορά τις μάρκες τραπεζιών μπιλιάρδων αγώνων δεν ανακύπτει ζήτημα αφού, τα μεν εισαγόμενα τραπέζια είναι διεθνούς φήμης, τα δε εγχώρια τραπέζια είναι εφάμιλλα των εισαγομένων.
Όμως και τα δύο πρέπει να διαθέτουν απαραιτήτως γραφίτη πάχους 4½ cm και σποντολάστιχα Cleber ή Artemis. Στο τραπέζι του Αμερικανικού μπιλιάρδου οι αποδεκτές διαστάσεις τσέπης (table΄s pocket) είναι, για την:

Α. Γωνιακή τσέπη: Εμπρόσθιο άνοιγμα (front width) 125mm - 135mm

Οπίσθιο άνοιγμα (back width) 105mm - 115mm

Βάθος τσέπης (pocket depth) 35mm - 40mm
Β. Μεσαία τσέπη: Εμπρόσθιο άνοιγμα (front width) 135mm - 145mm

Οπίσθιο άνοιγμα (back width) 110mm - 120mm

Βάθος τσέπης (pocket depth) 5mm - 10mm


Άρθρο 17ο ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

1. Ένας αθλητής αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στα Εθνικά Πρωταθλήματα της Ε.Φ.Ο.Μ., εφόσον: Τυπικά:
α) Έχει νομίμως εγγραφεί στη δύναμη σωματείου - μέλους της Ε.Φ.Ο.Μ.
β) Έχει θεωρημένο αθλητικό δελτίο για την διανυομένη αγωνιστική περίοδο με Αριθμό Μητρώου αθλητών Ε.Φ.Ο.Μ., που φέρει και ιατρική βεβαίωση 2 εξαμήνων.
γ) Δεν έχει ανασταλεί η ιδιότητα του σωματείου-μέλους της Ε.Φ.Ο.Μ στο οποίο νομίμως εγγράφηκε, με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής. Ουσιαστικά:
δ) Δεν είναι τιμωρημένος από την Πειθαρχική Επιτροπή της Ε.Φ.Ο.Μ. ή από το Πειθαρχικό Όργανο του σωματείου του με ποινή αποκλεισμού συμμετοχής σε αγώνες.
ε) Έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στην κατηγορία του αγωνίσματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 17 § 5 και 19 § 3 του παρόντος Κανονισμού.
στ) Έχει υποβληθεί δήλωση συμμετοχής του εκ του σωματείου του στις αποκλειστικές προθεσμίες υποβολής συμμετοχών που καθορίζονται από την Ε.Φ.Ο.Μ. και ζ) Φέρει μαζί του κατά τη διάρκεια των αγώνων το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, εφόσον διαθέτει τέτοιο, ή άλλο δημόσιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ταυτοπροσωπία.

3. Οι πρωταθλητές όλων των αγωνισμάτων που έχουν αποχή τουλάχιστον δυο ετών έχουν δικαίωμα να επανέλθουν στην Α΄ κατηγορία του οικείου αγωνίσματος.
Μετά από δυο χρόνια επίσης έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Α΄ κατηγορία παίκτες που δεν έχουν πάρει Πρωτάθλημα Ελλάδος αλλά έχουν επιτύχει Γ.Μ.Ο μετά το 1996-97 σε δυο φάσεις τουλάχιστον (ή 3 αγώνες για πυραμίδα) για τις τρίσποντες πάνω από 1,000 για το ελεύθερο πάνω από 50,000 για το cadre 47/2 πάνω από 30,000 για το cadre 47/1 πάνω από 20,000 για το cadre 71/2 πάνω από 25,000 για τη σπόντα πάνω από 5,000.
Επιπλέον συμμετέχουν στην Α΄ Κατηγορία αθλητές ξένων Εθνικών Πρωταθλημάτων οι οποίοι αποδεδειγμένα (βεβαιώσεις ξένων Εθνικών ή Διεθνών Ομοσπονδιών) έχουν συμμετάσχει την τελευταία διετία στην Α΄ Κατηγορία της χώρας στο οικείο αγώνισμα.

4. Από κάθε κατηγορία προβιβάζονται στην αμέσως ανώτερη κατηγορία του ιδίου αγωνίσματος ο αριθμός αθλητών που προβλέπεται σε κάθε αγώνισμα.

5. Οι καταταγμένοι αθλητές έχουν δικαίωμα ν΄ αγωνιστούν μόνο στην κατηγορία του αγωνίσματος που έχουν καταταχθεί.
Οι ακατάτακτοι αθλητές έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν maximum στην Δ΄ Κατηγορία ελεύθερου, στην Γ΄ Κατηγορία straight (14/1), στην Ε΄ Κατηγορία Τρισπόντων, στην Γ΄ Κατηγορία cadre και στην Δ΄ Κατηγορία των 8ball και 9ball.

6. Υποβιβασμός αθλητή: Αθλητής υποβιβάζεται, κατά μία κατηγορία, εφόσον:
α) Περιλαμβάνεται στον αριθμό αθλητών που υποβιβάζονται από την κατηγορία, βάσει της κατάταξής του.
β) Δεν δηλώνεται στην κατηγορία του.
γ)Στις περιπτώσεις που ορίζει το άρθρο 6

7. Προβιβασμός αθλητή:
Αθλητής προβιβάζεται, κατά μία κατηγορία, εφόσον:
α) Περιλαμβάνεται στον αριθμό αθλητών που προβιβάζονται από την κατηγορία που ανήκουν στο συγκεκριμένο αγώνισμα, βάσει της κατάταξής του.

8. Στασιμότητα αθλητή:
Αθλητής μένει στάσιμος εφόσον :
α) Δεν επιτυγχάνει τον προβιβασμό του στην αμέσως ανώτερη κατηγορία ή τον υποβιβασμό του στη αμέσως κατώτερη λόγω της θέσης που κατέλαβε στην Τελική Κατάταξη του αγωνίσματος

9. Χρονικό όριο εκτέλεσης: (συμπεριλαμβανομένης και της προετοιμασίας του παίκτη πριν την εκτέλεση). Για τα αγωνίσματα του Γαλλικού Μπιλιάρδου καθιερώνεται για τους αγωνιζόμενους αθλητές το χρονικό όριο εκτέλεσης των πενήντα δευτερολέπτων (50 sec) για τις τρίσποντες και τριάντα δευτερόλεπτα ( 30 sec ) για τα αγωνίσματα του σερί.

Η ειδοποίηση από τον διαιτητή δίνεται 10 (δέκα) δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του χρόνου.
Για όλα τα αγωνίσματα του Αμερικάνικου Μπιλιάρδου καθιερώνεται για τους αγωνιζόμενους αθλητές το χρονικό όριο εκτέλεσης των τριάντα πέντε δευτερολέπτων (35 sec).
Η ειδοποίηση από τον διαιτητή δίνεται 10 (δέκα) δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του χρόνου. Η τήρηση των χρονικών ορίων εκτέλεσης θα ελέγχεται από χρονόμετρα. Αν δεν υπάρχουν χρονόμετρα η επιβολή χρόνου είναι στην διακριτική ευχέρεια των διοργανωτών .
Ο χρόνος μετράει για τον καθένα αθλητή όταν ο αντίπαλος κάτσει στην θέση του. Εξτρα χρόνο μπορεί να ζητήσει ο κάθε αθλητής για τις τρίσποντες 3 φορές σε κάθε αγώνα ή μία φορά σε κάθε σετ , 3 φορές στο ελεύθερο και στο cadre 47/2, 5 φορές στα υπόλοιπα αγωνίσματα . Στο αμερικάνικο 1 φορά σε κάθε παιχνίδι για το 8 ball-9 ball και μια φορά σε κάθε τρίγωνο στο straight. Υποχρεωτικά θα υπάρχει χρόνος στην περίπτωση που οι αγώνες μεταδίδονται από την τηλεόραση.


10. Καθορισμός τρόπου κατάταξης αθλητών ανά κατηγορία .

Α) Στα αγωνίσματα του γαλλικού και του αμερικάνικου μπιλιάρδου οι αθλητές κατατάσσονται σε κατηγορίες σύμφωνα με την αύξουσα αριθμητική σειρά κατάταξης στα πρωταθλήματα.

Β) Ο αριθμός των αθλητών που θα απαρτίζουν τις κατηγορίες θα είναι συγκεκριμένος και ούτε θα μεταβάλλεται στην περίπτωση που οι πρωταθλητές κάποιου αγωνίσματος παίξουν μετά από δύο χρόνια .

Γ) Η άνοδος και η κάθοδος των αθλητών στις κατηγορίες θα γίνεται μόνο με βάση τους συγκεκριμένους αριθμούς κατάταξης οι οποίοι θα πρέπει να έχουν καθορισθεί από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου.

Δ) Η άνοδος στα αγωνίσματα θα επιβεβαιώνεται με την συμμετοχή των αθλητών στην επόμενη κατηγορία στη διάρκεια της ίδιας αγωνιστικής περιόδου υποχρεωτικά.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2005-2006 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΙΝΑΚΑ


ΤΡΙΣΠΟΝΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ CADRE 47/2

αριθ προβ.-υποβιβ. αριθ προβ.-υποβιβ. αριθ προβ.- υποβιβ.
Α΄ ΚΑΤ. 12 +/- 6 8 +/- 4 8 +/- 4
Β΄ ΚΑΤ. 24 +/- 12 12 +/- 6 12 +/- 6
Γ΄ ΚΑΤ. 36 +/- 18 18 +/- 9 Όλοι οι υπόλοιποι
Δ΄. ΚΑΤ. 48 +/- 24 Όλοι οι υπόλοιποι
Ε΄ ΚΑΤ. Όλοι οι υπόλοιποι

CADRE 47/1 - CADRE 71/2 - ΣΠΟΝΤΑ 1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 6 6 6 Ζ. STRAIGHT (14/1) – H. 8 BALL - Θ. 9 BALL 2005-2006 2005-2006 2005-2006 1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8 8 8 2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 16 16 16 3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Υπόλοιποι 32 32 4η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ << Υπόλοιποι Υπόλοιποι
ΑΡΘΡΟ 18ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΕΡΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΣΠΟΝΤΩΝ

Α. ΕΛΕΥΘΕΡΟ
Το αγώνισμα του ελευθέρου απαρτίζεται από 4 κατηγορίες.
Στην Δ΄ Κατηγ. συμμετέχει άγνωστος αριθμός αθλητών γιατί έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι ακατάτακτοι. Από την Δ' στην Γ΄ Κατηγ. ανεβαίνουν 9 αθλητές.
Στην Γ΄ περιμένουν 18 αθλητές που μαζί με αυτούς που ανέβηκαν σχηματίζουν σύνολο 27 αθλητών που αγωνίζονται σε τριάρια πουλ (9 x 3). Από αυτούς υποβιβάζονται οι 9 τρίτοι, προκρίνονται στην επόμενη φάση οι 9 πρώτοι και οι 6 καλύτεροι δεύτεροι και γίνονται 15 αθλητές (5 x 3).
Από αυτούς προκρίνονται οι 5 πρώτοι και οι 4 καλύτεροι δεύτεροι, σχηματίζοντας σύνολο 9 αθλητών (3 x 3). Εξ αυτών προβιβάζονται στην επόμενη κατηγορία οι 3 πρώτοι και οι 3 δεύτεροι , σύνολο 6 αθλητών.
Στην Β΄ Κατηγ. περιμένουν 12 αθλητές που μαζί με τους 6 που ανέβηκαν από την Γ΄ σχηματίζουν σύνολο 18 αθλητών (6 x 3) που αγωνίζονται στον γύρο που αποκαλείται προκριματικά Αθήνας.
Από αυτούς, οι 6 τρίτοι πέφτουν κατηγορία, προκρίνονται στην επόμενη φάση οι 6 πρώτοι και οι 4 καλύτεροι δεύτεροι για τα τελικά της Β΄ Κατηγ.
Στους 10 αθλητές των Αθηνών προστίθενται οι 8 της περιφέρειας και γίνονται 18 αθλητές (6 x 3). Από αυτούς προκρίνονται οι 6 πρώτοι και οι 3 καλύτεροι δεύτεροι, σύνολο 9 αθλητές (3 x 3).
Εξ αυτών προβιβάζονται στην επόμενη κατηγορία οι 3 πρώτοι και 1 καλύτερος δεύτερος.
Αν δεν συμμετέχουν αθλητές από την περιφέρεια, τότε οι 12 αθλητές που περιμένουν στην κατηγορία μαζί με τους 6 που ανέβηκαν από την Γ΄ γίνονται 18 (6 x 3).
Από αυτούς οι 6 τρίτοι υποβιβάζονται, προκρίνονται στην επόμενη φάση οι 6 πρώτοι και οι 3 καλύτεροι δεύτεροι. Οι 9 αυτοί αθλητές αγωνίζονται σε τριάρια πουλ (3 x 3).
Από αυτούς προκρίνονται στην επόμενη φάση οι 3 πρώτοι και οι 3 δεύτεροι, σύνολο 6 (2 x 3). Εξ αυτών προβιβάζονται στην επόμενη κατηγορία οι 2 πρώτοι από κάθε πουλ.
Στην Α΄ Κατηγ. περιμένουν 8 αθλητές που μαζί με τους 4 που ανέβηκαν από την Β΄ Κατηγ. σχηματίζουν ένα σύνολο 12 αθλητών (4 x 3).
Από αυτούς οι 4 τρίτοι υποβιβάζονται, οι τέσσερις πρώτοι και οι 2 καλύτεροι δεύτεροι προκρίνονται στην επόμενη φάση, οι υπόλοιποι 2 δεύτεροι παραμένουν στην κατηγορία. Οι 6 προκριθέντες αγωνίζονται σε τριάρια πουλ (2 x 3). Από αυτούς προκρίνονται οι 2 πρώτοι από κάθε πουλ, σύνολο 4 αθλητές.
Αυτοί αγωνίζονται μεταξύ τους νοκ-άουτ χιαστί (ο 1ος του 1ου πουλ με τον 2ο του 2ου πουλ κ.λ.π) και οι νικητές παίζουν τελικό για την κατάκτηση της πρώτης και της δεύτερης θέσης του γύρου.

Β. CADRE 47/2
Το αγώνισμα αυτό απαρτίζεται από 3 Κατηγορίες.
Στην Γ΄ Κατηγ. συμμετέχει άγνωστος αριθμός αθλητών γιατί συμμετέχουν και οι ακατάτακτοι. Από την Γ΄ Κατηγ. στην Β΄ Κατηγορία ανεβαίνουν 6 αθλητές.
Στην Β΄ Κατηγ. περιμένουν 12 αθλητές που μαζί με τους 6 που ανέβηκαν από την Γ΄ σχηματίζουν σύνολο 18 αθλητών (6 x 3) που αγωνίζονται στον γύρο που αποκαλείται προκριματικά Αθήνας.
Από αυτούς, οι 6 τρίτοι πέφτουν κατηγορία, προκρίνονται στην επόμενη φάση οι 6 πρώτοι και οι 4 καλύτεροι δεύτεροι για τα τελικά της Β΄. …………..η συνέχεια του πρωταθλήματος όπως Β΄ και Α΄ Κατηγ. Ελευθέρου.

Γ. CADRE 47/1 – 71/2
Τα αγωνίσματα αυτά γίνονται σε 1 κατηγορία. Σε αυτή την Κατηγορία έχουμε 6 παραμένοντες συν αυτούς που έχουν δικαίωμα συμμετοχής από την Α΄ Κατηγ. Ελευθέρου, την Α΄ Κατηγ. 47/2 και την Α΄ Κατηγ. 71/2. Ο συνολικός αριθμός αθλητών αγωνίζεται σε τριάρα πουλ.
Αν δεν είναι πολλαπλάσιος του 3 αυτός ο αριθμός, τότε στον Α΄ γύρο περνάνε άνευ αγώνος στην επόμενη φάση ο 1ος ή και ο 2ος της περσινής κατάταξης.

Δ. ΣΠΟΝΤΑ
Το αγώνισμα αυτό διεξάγεται σε 1 κατηγορία. Σε αυτή την Κατηγορία έχουμε 6 παραμένοντες συν αυτούς που έχουν δικαίωμα συμμετοχής από την Α΄ Κατηγ. Ελευθέρου, την Α΄ Κατηγ. 47/2, το 47/1, το 71/2 και επιπλέον των αθλητών της Α΄ Κατηγ. Τρισπόντων.
Ο συνολικός αριθμός αθλητών αγωνίζεται σε τριάρα πουλ. Αν δεν είναι πολλαπλάσιος του 3 τότε περνάνε άνευ αγώνος στην επόμενη φάση ο 1ος ή και ο 2ος της περσινής κατάταξης.

Ε. ΤΡΙΣΠΟΝΤΕΣ
Το αγώνισμα αυτό απαρτίζεται από 5 κατηγορίες. Στην Ε΄ Κατηγ. συμμετέχει άγνωστος αριθμός αθλητών γιατί συμμετέχουν και οι ακατάτακτοι. Από την Ε΄ στην Δ΄ ανεβαίνουν 24 αθλητές.
Στην Δ΄ περιμένουν 48 αθλητές που μαζί με τους 24 που ανέβηκαν από την Ε΄ σχηματίζουν ένα σύνολο 72 αθλητών που αγωνίζονται σε τριάρια πουλ (24 x 3).
Προκρίνονται στην επόμενη φάση οι 24 πρώτοι και οι 12 καλύτεροι δεύτεροι, οι υπόλοιποι 12 δεύτεροι παραμένουν στην Κατηγορία και οι 24 τρίτοι υποβιβάζονται.
Στην επόμενη φάση σχηματίζεται σύνολο 36 αθλητών που αγωνίζονται σε τριάρια πουλ (12 x 3). Από αυτούς προβιβάζονται στην επόμενη Κατηγορία οι 12 πρώτοι και οι 6 καλύτεροι δεύτεροι, σύνολο 18 αθλητών (6 x 3) ενώ οι υπόλοιποι έξι δεύτεροι και οι 12 τρίτοι παραμένουν στην Δ΄ Κατηγορία.
Στην Γ΄ Κατηγ. περιμένουν 36 αθλητές που μαζί με τους 18 που ανέβηκαν από την Δ΄ Κατηγ. σχηματίζουν ένα σύνολο 54 αθλητών που αγωνίζονται σε τριάρια πουλ (18 x 3).
Από αυτούς υποβιβάζονται οι 18 τρίτοι, προκρίνονται στην επόμενη φάση οι 18 πρώτοι και οι 9 καλύτεροι δεύτεροι, οι υπόλοιποι 9 δεύτεροι παραμένουν στην Κατηγορία.
Από το σύνολο των 27 αθλητών που σχηματίζεται (9 x 3) προκρίνονται οι 9 πρώτοι και οι 9 δεύτεροι στην επόμενη φάση, οι 9 τρίτοι παραμένουν στην Κατηγορία.
Από το σύνολο των 18 αθλητών που σχηματίστηκε (6 x 3) προβιβάζονται στην επόμενη κατηγορία οι 6 πρώτοι και οι 6 δεύτεροι ενώ οι 6 τρίτοι παραμένουν στην Κατηγορία.
Στην Β΄ Κατηγ. περιμένουν 24 αθλητές που μαζί με τους 12 που ανέβηκαν από την Γ΄ Κατηγ. σχηματίζουν ένα σύνολο 36 αθλητών (12 x 3) που αγωνίζονται στον γύρο που αποκαλείται προκριματικά Αθήνας.
Από αυτούς τους 36 αθλητές (12 x 3) προκρίνονται στην επόμενη φάση οι 12 πρώτοι και οι 4 καλύτεροι δεύτεροι, οι υπόλοιποι 8 δεύτεροι παραμένουν στην Κατηγορία και οι 12 τρίτοι υποβιβάζονται.
Στο σύνολο των 16 αθλητών που σχηματίζεται προστίθενται οι 8 της περιφέρειας δημιουργώντας ένα σύνολο 24 αθλητών (8 x 3). Από αυτούς προκρίνονται στην επόμενη φάση οι 8 πρώτοι και οι 4 καλύτεροι δεύτεροι, σύνολο 12 (4 x 3). Εξ αυτών προβιβάζονται στην επόμενη Κατηγορία οι 4 πρώτοι και οι 2 καλύτεροι δεύτεροι.
Αν δεν συμμετέχουν αθλητές από την περιφέρεια, τότε οι 24 της Β΄ Κατηγ. μαζί με τους 12 αθλητές που ανέβηκαν από την Γ΄ Κατηγ. δημιουργούν ένα σύνολο 36 αθλητών που αγωνίζονται σε τριάρια πουλ (12 x 3).
Από αυτούς προκρίνονται στην επόμενη φάση οι 12 πρώτοι και οι 6 καλύτεροι δεύτεροι, σύνολο 18 αθλητές, οι υπόλοιποι 6 δεύτεροι παραμένουν στην Κατηγορία και οι 18 τρίτοι υποβιβάζονται. Από τους 18 αθλητές (6 x 3) προκρίνονται στην επόμενη φάση οι 6 πρώτοι και οι 3 καλύτεροι δεύτεροι, σύνολο 9 αθλητές, οι υπόλοιποι 3 δεύτεροι και οι 6 τρίτοι παραμένουν στην Κατηγορία.
Από αυτούς τους 9 αθλητές (3 x 3) προβιβάζονται στην επόμενη Κατηγορία οι δυο πρώτοι κάθε πουλ, σύνολο 6 αθλητές και οι υπόλοιποι 3 παραμένουν στην Κατηγορία.
Αν ο αριθμός των συμμετεχόντων από την περιφέρεια δεν είναι πολλαπλάσιος του 3, τότε περνάνε ανάλογος αριθμός από τους χειρότερους εννέα δεύτερους.
Στην Α΄ Κατηγ. περιμένουν 12 αθλητές που μαζί με τους 6 που ανέβηκαν από την Β΄ Κατηγ. σχηματίζουν ένα σύνολο 18 αθλητών (6 x 3).
Από αυτούς οι 6 πρώτοι και 3 καλύτεροι δεύτεροι προκρίνονται στην επόμενη φάση. Οι υπόλοιποι 3 δεύτεροι παραμένουν κατηγορία και οι 6 τρίτοι υποβιβάζονται.
Από αυτούς τους 9 αθλητές (3 x 3) προκρίνονται στην επόμενη φάση οι 3 πρώτοι και οι 3 δεύτεροι ενώ οι 3 τρίτοι παραμένουν στην Κατηγορία.
Από τους 6 προκριθέντες (2 x 3) συνεχίζουν στην επόμενη φάση οι δύο (2) πρώτοι κάθε πουλ και οι δύο (2) τρίτοι παραμένουν στην Κατηγορία.
Οι 4 που προκρίθηκαν αγωνίζονται μεταξύ τους σε ματς νοκ-άουτ (χιαστί 1ος/Α – 2ος/Β και 2ος/Α – 1ος/Β) και οι νικητές πάνε στον τελικό.

Άρθρο 19ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟΥ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ

Α. 1. αγώνισμα του 9 Ball (εννιάμπαλο).

Δ΄ Κατηγορία

7 νικηφόρα παιχνίδια
Γ΄ Κατηγορία

7 νικηφόρα παιχνίδια
Β΄ Κατηγορία

9 νικηφόρα παιχνίδια
Α΄ Κατηγορία

11 νικηφόρα παιχνίδια-τελική φάση (οκτάδα)13
Κατηγορία νέων

9 νικηφόρα παιχνίδια
Κατηγορία παίδων

7 νικηφόρα παιχνίδια
Κατηγορία γυναικών

7 νικηφόρα παιχνίδια

Το Εθνικό Πρωτάθλημα 9 Ball της Α΄ Κατηγορίας διεξάγεται σε (2) γύρους

2. αγώνισμα του 8 Ball (οκτάμπαλο).
Δ΄ Κατηγορία

5 νικηφόρα παιχνίδια
Γ΄ Κατηγορία

6 νικηφόρα παιχνίδια
Β΄ Κατηγορία

8 νικηφόρα παιχνίδια
Α΄ Κατηγορία

9 νικηφόρα παιχνίδια-τελική φάση (οκτάδα ) 11
Κατηγορία νέων

8 νικηφόρα παιχνίδια
Κατηγορία παίδων

6 νικηφόρα παιχνίδια
Κατηγορία γυναικών

5 νικηφόρα παιχνίδια

Το Εθνικό Πρωτάθλημα 8 Ball της Α΄ Κατηγορίας διεξάγεται σε (2) γύρους
3. αγώνισμα του straight (14/1) ή συνεχούς.
Γ΄ Κατηγορία 50 πόντοι
Β΄ Κατηγορία 75 πόντοι
Α΄ Κατηγορία 100 πόντοι – 125 πόντοι η 8άδα
Κατηγορία νέων 75 πόντοι
Κατηγορία παίδων 50 πόντοι
Κατηγορία γυναικών 50 πόντοι

Το Εθνικό Πρωτάθλημα 14/1 της Α΄ Κατηγορίας διεξάγεται σε ένα (1) γύρο.


Στα αθλήματα 8ball-9ball ανδρών μετά το τέλος των 2 γύρων οι 8 πρώτοι αθλητές παίζουν στην τελική φάση με σύστημα διπλού νοκ-άουτ για την ανάδειξη πρωταθλητή.
Το ίδιο σύστημα ακολουθούμε και στο πρωτάθλημα γυναικών όσον αφορά το 9ball.
Στο 8ball η πρωταθλήτρια βγαίνει με το τέλος των 2 γύρων . Στα πρωταθλήματα παίδων και νέων έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι θα έχουν την δυνατότητα (ηλικίας )να εκπροσωπούν την χώρα μας στο αντίστοιχο πανευρωπαϊκό.

Β.
1. Τα αγωνίσματα του Αμερικάνικου διοργανώνονται ετησίως και στην Περιφέρεια αλλά και στο Ν. Αττικής με το σύστημα "πυραμίδα διπλού νοκ-άουτ (pyramid double Knock-out).
2. Καθορισμός τρόπου κατάταξης αθλητών ανά κατηγορία.
Στα αγωνίσματα των 8 Ball - 9 Ball προβιβάζονται από την 4η κατηγορία 32 αθλητές από την 3η κατηγορία στην 2η κατηγορία 16 αθλητές ενώ οι παραμένοντες αθλητές στην Α΄ Κατηγορία είναι οι οκτώ (8) πρώτοι.
Διεξάγεται η 2η μέχρι να μείνουν 16 και 16 από περιφέρεια, το σύνολο 32 αθλητές. Ανεβαίνουν στην Α΄ κατηγορία οι 8 πρώτοι. Ο αριθμός των αθλητών που απαρτίζουν τις Δ΄, Γ΄, Β΄ και Α΄ Κατηγορίες κάθε αγωνίσματος Αμερικάνικου μπιλιάρδου είναι κλειστός (numerous clausus).
Οι Δ΄ Κατηγορίες απαρτίζονται από όσους ανήκουν σε αυτές χωρίς αριθμητικό περιορισμό.
Οι Γ΄ κατηγορίες από 32 αθλητές.
Οι Β΄ κατηγορίες από 16 αθλητές.
Οι Α΄ κατηγορίες από 8 αθλητές.
Η βαθμολόγηση των αθλητών που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα που συντίθενται από δύο ή περισσότερους γύρους και η ανακήρυξη του Πρωταθλητή της Κατηγορίας του αγωνίσματος, γίνεται όμοια όπως και στα αγωνίσματα του Γαλλικού.

Στο αγώνισμα του STRAIGHT προβιβάζονται από την Γ΄ κατηγορία 16 αθλητές και παίζουν μέχρι να μείνουν 16 και 16 από την περιφέρεια, το σύνολο 32 αθλητές .
Ανεβαίνουν Α΄ κατηγορία οι 8 πρώτοι. Ο αριθμός που απαρτίζεται η Γ΄ κατηγορία είναι με όσους υπάρχουν. Η Β΄ κατηγορία απαρτίζεται από 16 αθλητές .
Και η Α΄ κατηγορία από 8 αθλητές

3. Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσότερων αθλητών, για την κατάταξη ή και για την πρόκρισή τους στον εκάστοτε γύρο λαμβάνονται υπόψη, κατά σειρά, τα ακόλουθα κριτήρια: α) ο αθλητής που έχει τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ κερδισμένων και χαμένων παιχνιδιών του (games), β) ο αθλητής με τις περισσότερες νίκες.

4. Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων αθλητών που προέκυψε από την Τελική Κατάταξη δύο ή περισσότερων γύρων, για την κατάταξή τους (π.χ. πρωταθλητής, δευτεραθλητής, κλπ) λαμβάνονται υπόψη, κατά σειρά, τα ακόλουθα κριτήρια:
α) ο αθλητής με τις περισσότερες συνολικά νίκες μπροστά.
β) ο αθλητής που έχει τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ κερδισμένων και χαμένων παιχνιδιών του (games),Τόσο τα κριτήρια της παραγράφου 3 όσο και της παρούσης είναι μεταβλητά μόνον με απόφαση της Γ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Μ.

5. Σε περίπτωση μη συμμετοχής κάποιου αθλητή η θέση συμπληρώνεται από την παρακάτω κατηγορία 6. Στο άθλημα του 9 BALL-8 BALL που διεξάγεται σε 2 γύρους, όποιος αθλητής πέφτει από την Α΄ κατηγορία, κρατάει την βαθμολογία του 7. Σε όλα τα αγωνίσματα του αμερικάνικου το τρίγωνο το στήνει ο χαμένος κάθε παιχνιδιού και έχει δικαίωμα να το ελέγξει ο αθλητής που σπάει.

Άρθρο 20ο
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ι. ΤΡΙΣΠΟΝΤΕΣ

Ε΄ Κατηγορία
1.Κατά τα προεκτεθέντα διεξάγονται Πρωταθλήματα Ε΄ Κατηγορίας στις πόλεις κάθε περιφέρειας όπου υπάρχουν σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της Ε.Φ.Ο.Μ. και στα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής:
α) όσοι αθλητές ανήκουν στην κατηγορία βάσει της αριθμητικής τους κατάταξης
β) οι ακατάτακτοι (νέοι) αθλητές.

2. Με την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος έχουμε αριθμητική άνοδο

Δ΄ Κατηγορία
1. Διεξάγονται Πρωταθλήματα Δ΄ κατηγορίας στις πόλεις κάθε περιφέρειας όπου υπάρχουν σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της Ε.Φ.Ο.Μ. στα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής:
α) όσοι αθλητές ανήκουν στην κατηγορία βάσει της αριθμητικής τους κατάταξης
β) όσοι προβιβάστηκαν από την Ε΄ Κατηγορία.

2. Με την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος έχουμε αριθμητική άνοδο

Γ΄ Κατηγορία
1. Διεξάγονται Πρωταθλήματα Γ΄ κατηγορίας στις πόλεις κάθε περιφέρειας όπου υπάρχουν σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της Ε.Φ.Ο.Μ. στα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής:
α) όσοι αθλητές ανήκουν στην κατηγορία βάσει της αριθμητικής τους κατάταξης
β) όσοι προβιβάστηκαν από την Δ΄ Κατηγορία.

2. Με την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος έχουμε αριθμητική άνοδο

Β΄ Κατηγορία
1. Διεξάγονται Πρωταθλήματα Β΄ κατηγορίας στις πόλεις κάθε περιφέρειας όπου υπάρχουν σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της Ε.Φ.Ο.Μ. στα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής :
α) όσοι αθλητές ανήκουν στην κατηγορία βάσει της αριθμητικής τους κατάταξης
β) όσοι προβιβάστηκαν από την Γ΄ Κατηγορία

2. Με την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος έχουμε αναλογική συμμετοχή στην Β΄ κατηγορία ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Α΄ Κατηγορία
Διεξάγεται ενιαίο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας με το σύστημα "πυραμίδα διπλού νοκ-άουτ" (pyramid double knock-out) δέκα έξι (16) αθλητών, στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής:
α) όσοι αθλητές ανήκουν στην κατηγορία βάσει της αριθμητικής τους κατάταξης
β) όσοι κατατάχτηκαν στις θέσεις 1 έως και 6 της Τελικής Κατάταξης της Β΄,

ΙΙ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ - CADRE 47/2

Ακολουθείται η ίδια διαδικασία έχοντας υπόψη ότι υπάρχει Γ΄ Κατηγορία στο αγώνισμα του CADRE 47/2 και Δ΄ κατηγορία στο αγώνισμα του ελευθέρου.
Στην Α΄ κατηγορία διεξάγεται ενιαίο πανελλήνιο πρωτάθλημα με το σύστημα πουλ 12 αθλητών στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής:
α) όσοι αθλητές ανήκουν στην κατηγορία βάσει της αριθμητικής τους κατάταξης
β) όσοι κατατάχτηκαν στις θέσεις 1 έως και 4 της Τελικής Κατάταξης της Β΄

ΙΙI. CADRE 47/1-CADRE 71/2- ΣΠΟΝΤΑ

Τα παραπάνω αθλήματα δεν διεξάγονται στην περιφέρεια.


Άρθρο 21ο Αγωνίσματα Αμερικάνικου 8BALL-9BALL-STRAIGHT (14/1)

1. Ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τις τρίσποντες με την διαφορά ότι ο αριθμός των προβιβαζομένων αθλητών ορίζεται μόνο από την κατά αύξοντα αριθμό σειρά κατάταξής τους

2. Εκ των Περιφερειακών Πρωταθλημάτων που διοργανώνονται στις περιλαμβανόμενες στα διοικητικά όρια των περιφερειών πόλεις π.χ. Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Πάτρα, Κόρινθος, Καλαμάτα, Λαμία κ.λ.π. προκρίνεται αριθμός αθλητών ανάλογος με τον αριθμό των συμμετοχών κατά πόλη και κατά περιφέρεια συγκεντρωτικός.
Ο επιμερισμός γίνεται μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής δήλωσης συμμετοχών.
Συνολικώς προκρίνονται δέκα έξι (16) αθλητές από όλες τις περιφέρειες και δέκα έξι (16) από το Ν. Αττικής που σχηματίζουν σύνολο τριάντα δύο (32) αθλητών που αγωνίζονται στην τελική φάση της Β΄ Κατηγορίας.
Η τελική αυτή φάση διεξάγεται εντός τριών (3) ημερών στην αγωνιστική έδρα της Ε.Φ.Ο.Μ. και οι οκτώ (8) πρώτοι αθλητές της τελικής κατάταξης προβιβάζονται στην ανώτατη Κατηγορία.

3. Τα πρωταθλήματα των αγωνισμάτων του 8 ball και του 9 ball όπως προκύπτει και από τον πίνακα του άρθρου 20 του παρόντος Κανονισμού, διεξάγονται σε τέσσερις (4) κατηγορίες ενώ το πρωτάθλημα του αγωνίσματος του straight (14/1) διεξάγεται σε τρεις (3) κατηγορίες.

4. Τα πρωταθλήματα των παραπάνω αγωνισμάτων στις κατηγορίες νέων, παίδων και γυναικών διεξάγονται στις περιφέρειες όταν και όπου ο αριθμός των υποβληθεισών συμμετοχών ξεπερνά τις οκτώ (8) και μόνον τότε.
Ο αριθμός των προκρινόμενων αθλητών για τις τελικές φάσεις των δεκαεξάδων που διεξάγονται στην αγωνιστική έδρα της Ε.Φ.Ο.Μ. είναι όμοια ανάλογος και επιμερίζεται όπως στην περίπτωση της 2ας παραγράφου του παρόντος άρθρου.


Άρθρο 22ο ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ -ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ορισμός: Με τον όρο συνιστώμενη πρακτική εννοείται το διαμορφωμένο και καθορισμένο από τα χαρακτηριστικά του πρότυπο διαδικασίας για την οργάνωση και διεξαγωγή των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, η ομοιόμορφη εφαρμογή του οποίου κρίνεται επιθυμητή και κατάλληλη από πλευράς αποτελεσματικότητας για την εκπλήρωση του καταστατικού σκοπού της Ε.Φ.Ο.Μ.

1. Αθλητής/ες της περιφέρειας που συμμετέχοντας στον 1ο γύρο της Β΄ κατηγορίας των αγωνισμάτων του γαλλικού και του αμερικάνικου, ανεβαίνει στην Α΄ κατηγορία των αγωνισμάτων που συμμετέχει ελευθερώνει την θέση του στο επόμενο περιφερειακό πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας και από την περιφέρεια του ανεβαίνει πάλι ο ίδιος αριθμός αθλητών για τον 2ο γύρο στην Αθήνα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στις περιφέρειες να έχουν μεγαλύτερη σε αριθμό εκπροσώπηση στα εθνικά πρωταθλήματα που διεξάγονται στην Αθήνα.

2. Για τα Πρωταθλήματα Νέων (Junior) στις περιφέρειες, εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ (8) συμμετοχές αθλητών για το Αμερικάνικο και έξι (6) για τα υπόλοιπα, διεξάγονται Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

3. Στην περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός των σωματείων - μελών στις περιφέρειες ανακαθορίζεται και ο αριθμός των συμμετεχόντων ανά περιφέρεια στα τελικά της β΄ κατηγορίας.

4. Σε όλα τα Περιφερειακά Πρωταθλήματα οι αθλητές που διαμένουν μόνιμα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή φοιτούν σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής στην οποία διεξάγεται το Περιφερειακό Πρωτάθλημα αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής ανεξαρτήτως του τόπου της έδρας του σωματείου στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

5. Περιφερειακά διεξάγονται όπως και στην Αθήνα και από την Β΄ κατηγορία περιφέρειας έρχονται στην Β΄ Αθήνας 8 αθλητές στο αγώνισμα των τρισπόντων, 16 αθλητές στα αγωνίσματα straight-8ball-9ball και 6 αθλητές στο αγώνισμα του ελευθέρου και του cadre 47/2.
Σε περίπτωση που οι αθλητές της περιφέρειας δεν ανέβουν στην Α΄ κατηγορία του αγωνίσματος τους στον Α΄ γύρο(τρίσποντες-ελεύθερο-cadre 47/2-9ball), τότε επιστρέφουν στην περιφέρεια τους, παίζουν εκεί τον 2ο γύρο Αθήνας και καταλαμβάνουν την θέση που είχαν στον 1ο γύρο.

6.Από κάθε περιφέρεια προκρίνεται για τα τελικά της Β΄ κατηγορίας (αμερικάνικο-γαλλικό) ένας αθλητής. Ο χωρισμός των περιφερειών βρίσκεται στο άρθρο 25 του παρόντος κανονισμού.
Αν δεν δηλωθούν αθλητές από όλες τις περιφέρειες τότε η Ε.Φ.Ο.Μ. αναπληρώνει τις κενές θέσεις από την περιφέρεια /ες από είχε/αν τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών ή κατά δεύτερο λόγο από την περιφέρεια που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό συλλόγων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ Άρθρο 23ο ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

1. Διεξάγονται αποκλειστικά στις αγωνιστικές έδρες των σωματείων - μελών της Ε.Φ.Ο.Μ. με σύστημα Πρωταθλήματος στο οποίο κάθε ομάδα σωματείου αγωνίζεται ξεχωριστά με όλες τις υπόλοιπες που συμμετέχουν στην ίδια κατηγορία σε διπλές συναντήσεις (εντός έδρας - εκτός έδρας) που λαμβάνουν χώρα κατά προτίμηση τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη χωρίς τούτο να αποκλείει τη διεξαγωγή αγώνων και σε άλλες ημέρες της εβδομάδας κατόπιν έγκρισης της Ε.Φ.Ο.Μ.

2. ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΡΙΣΠΟΝΤΩΝ

α) Στο Ν. Αττικής διεξάγεται Διασυλλογικό Πρωτάθλημα σε δύο Κατηγορίες (Β΄ και Α΄) και από τις Τελικές Κατατάξεις που προκύπτουν στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου:
i) οι δύο πρώτες ομάδες της Β΄ Κατηγορίας προβιβάζονται στην ανώτερη κατηγορία και συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα αυτής από την επόμενη αγωνιστική περίοδο,
ii) οι δύο τελευταίες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας υποβιβάζονται στην Β΄ ενώ οι τέσσερις (4) πρώτες ομάδες της κατάταξης της Α΄ μαζί με τέσσερις (4) ομάδες από την Περιφέρεια αγωνίζονται στην τελική φάση για την ανάδειξη πρωταθλητή Ελλάδας. Σε περίπτωση που δεν έρθουν σύλλογοι από την περιφέρεια οι σύλλογοι της Αθήνας αγωνίζονται σε απλά νοκ-άουτ ( 1-4 / 2-3, ΤΕΛΙΚΟΣ ), σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση γίνονται οι αγώνες με διπλό νοκ-άουτ.

β) Η τελική φάση για την οποία έγινε λόγος στην παρ. α΄ διεξάγεται πάντοτε και ανεξαρτήτως της υποβολής δήλωσης συμμετοχής από σωματεία των Περιφερειών (εκτός των συνόρων του Ν. Αττικής).

γ) Οποιαδήποτε μεταβολή του αριθμού των συμμετεχόντων ομάδων μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δήλωσης συμμετοχών δεν επηρεάζει το εφαρμοστέο σύστημα αγώνων. Ο αριθμός των από τις περιφέρειες προκρινόμενων ομάδων σωματείων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του τέσσερα (4).
Εάν ο αριθμός των ομάδων της περιφέρειας είναι μεγαλύτερος του τέσσερα (4), τότε διεξάγονται προκριματικοί με το σύστημα πυραμίδας διπλού νοκ-άουτ.

δ) Η ημερομηνία λήξης υποβολής δηλώσεως συμμετοχής για τις ομάδες των σωματείων της περιφέρειας είναι τριάντα ημέρες πριν την ολοκλήρωση του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος του Ν. Αττικής, δηλαδή πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των συναντήσεων της τελευταίας αγωνιστικής του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος του Ν. Αττικής.
Για τον υπολογισμό της προθεσμίας δε λαμβάνεται υπόψη αυτή η ημέρα της διεξαγωγής των συναντήσεων.

ε) Τα όρια των στεκιών και των παιζόμενων πόντων καθορίζονται για την Α΄ Κατηγορία Διασυλλογικού στους 40 πόντους ή 70 στεκιές και για την Β΄ Κατηγορία Διασυλλογικού στους 30 πόντους ή 60 στεκιές. Στις τελικές φάσεις Α΄ και Β΄ κατηγορίας οι ομάδες αγωνίζονται με σύστημα διπλού νοκ-άουτ και σε σετ (2 νικηφόρα των 15 καραμπολών).

3. ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ
α) Στο Ν. Αττικής διεξάγεται Διασυλλογικό Πρωτάθλημα σε δύο Κατηγορίες (Β΄ και Α΄) και από τις τελικές Κατατάξεις που προκύπτουν στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου:
i) οι δύο πρώτες ομάδες της Β΄ Κατηγορίας προβιβάζονται στην ανώτερη κατηγορία και συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα αυτής από την επόμενη αγωνιστική περίοδο,
ii) οι δύο τελευταίες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας υποβιβάζονται στην Β΄ ενώ οι τέσσερις (4) πρώτες ομάδες της κατάταξης της Α΄ μαζί με τέσσερις ομάδες από τις Περιφέρειες, όπως παρακάτω ορίζονται, αγωνίζονται στην τελική φάση με το σύστημα "πυραμίδα διπλού νοκ-άουτ".

β) Η τελική φάση για την οποία έγινε λόγος στην παρ. α΄ διεξάγεται πάντοτε και ανεξαρτήτως της υποβολής δηλώσεως συμμετοχής από σωματεία των Περιφερειών (εκτός Ν. Αττικής).

γ) Ο αριθμός των προκρινόμενων από τις περιφέρειες ομάδων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του τέσσερα (4) και συγκεκριμένα:

δ) Η ημερομηνία λήξης υποβολής δηλώσεως συμμετοχής για τις περιφέρειες είναι τριάντα ημέρες πριν την ολοκλήρωση του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος του Ν. Αττικής, δηλαδή πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των συναντήσεων της τελευταίας αγωνιστικής του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος του Ν. Αττικής. Για τον υπολογισμό της προθεσμίας δε λαμβάνεται υπόψη αυτή η ημέρα της διεξαγωγής των συναντήσεων.

ε) Οι αποστάσεις καθορίζονται για την Α΄ Κατηγορία ως εξής:
i) στο αγώνισμα του εννιάμπαλου τα 9 νικηφόρα παιχνίδια,
ii) στο αγώνισμα του οκτάμπαλου τα 8 νικηφόρα παιχνίδια
iii) στο αγώνισμα του straight (14/1) οι 100 πόντοι. Στην τελική φάση 9ball-8ball-straight 100 πόντοι,
και για την Β΄ Κατηγορία ως εξής:
i) στο αγώνισμα του εννιάμπαλου τα 7 νικηφόρα παιχνίδια,
ii) στο αγώνισμα του οκτάμπαλου τα 5 νικηφόρα παιχνίδια,
iii) στο αγώνισμα του straight (14/1) οι 75 πόντοι,

στ) Όσα σωματεία δηλώσουν συμμετοχή στην Κρήτη και την Πελοπόννησο αγωνίζονται σε διπλές συναντήσεις.

ζ) Σε περίπτωση τα σωματεία από την περιφέρεια που δηλώσουν συμμετοχή είναι πάνω από 4 για την τελική φάση θα αγωνισθούν σε μίνι τουρνουά σε διπλές συναντήσεις για να προκριθούν οι 4 ομάδες που θα πάνε στα τελικά.

η) Κάθε αγωνιζόμενη ομάδα στην προκριματική φάση αποτελείται από τέσσερις (4) αθλητές, (2 για το 9ball - 1 για το 8ball - 1 για το 14/1), ενώ κάθε αγωνιζόμενη ομάδα στην τελική φάση αποτελείται από τρεις (3) αθλητές (1 για το 9ball - 1 για το 8ball - 1 για το 14/1). Στις τελικές φάσεις Α΄ και Β΄ κατηγορίας οι ομάδες αγωνίζονται με σύστημα διπλού νοκ άουτ.


Άρθρο 24ο ΟΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

1. Διασυλλογικό Τρίσποντες
α) Η κάθε αγωνιζόμενη ομάδα αποτελείται από τέσσερις (4) αθλητές. Πριν από την έναρξη του πρώτου αγώνα κάθε συνάντησης, ο αρχηγός της ομάδας αναφέρει στον υπεύθυνο του συλλόγου υποδοχής τη σύνθεση της ομάδας του.

β) Το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Μ. μπορεί με απόφασή του να ρυθμίζει συμπληρωματικά λεπτομέρειες για τον τρόπο, τον χρόνο ή τον τύπο κλπ. αλληλοπαράδοσης των συνθέσεων των ομάδων από τους αρχηγούς καθώς και τη σειρά έναρξης των αγώνων των συναντήσεων.

γ) Η κατάταξη των ομάδων γίνεται σύμφωνα με την κατάταξη της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου με το σύστημα φιδάκι και αλφαβητικά μόνον για όσες συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Πρωτάθλημα.

δ) Η ορισθείσα βαθμολογία για τις νικήτριες ομάδες είναι δύο (2) βαθμοί, για τις ομάδες που έφεραν ισοπαλία είναι από ένας (1) βαθμός και για τις ηττημένες ομάδες είναι μηδέν (0) βαθμοί.

ε) Ομάδα σωματείου που δεν αγωνίστηκε σε δύο (2) συνεχόμενες αγωνιστικές αποκλείεται από την συνέχεια της διοργάνωσης και υποβιβάζεται κατηγορία.

στ) Ομάδα σωματείου που δεν αγωνίστηκε σε τέσσερις (4) αγωνιστικές στη διάρκεια της περιόδου υποβιβάζεται κατηγορία.

ζ) Ομάδα σωματείου που δεν προσήλθε να αγωνιστεί μέχρι την προγραμματισμένη ώρα ενάρξεως των αγώνων, κηρύσσεται παραιτηθείσα (βγαίνει Forfeit).

η) Ομάδα σωματείου που εμφανίζεται για να αγωνιστεί και οι αθλητές που την αποτελούν δεν φορούν τις εμφανίσεις που έχουν προηγουμένως δηλωθεί στην Ε.Φ.Ο.Μ., κηρύσσεται παραιτηθείσα (βγαίνει Forfeit).

θ) Οι συναντήσεις στις έδρες όλων των σωματείων εντός και εκτός Αθηνών αρχίζουν στις 18.00 για τους πρώτους δυο αγώνες και για τους επόμενους δυο στις 19.30

ι) Στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου αντικατάσταση ή προσθήκη αθλητών στη σύνθεση των ομάδων επιτρέπεται αποκλειστικά στο τέλος του πρώτου γύρου και δύο ημέρες πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου. Οι αθλητές που προετέθησαν στη σύνθεση των ομάδων αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στις συναντήσεις από την 1η αγωνιστική του δεύτερου γύρου ανεξάρτητα εάν έχουν αγωνισθεί σε άλλη ομάδα προηγουμένως. Αθλητής που συμμετείχε σε αγώνα Διασυλλογικου και δεν είχε δηλωθεί νόμιμα στην σύνθεση της ομάδας προκαλεί τον μηδενισμό του συλλόγου στην συγκεκριμένη συνάντηση, πέραν της τυχόν άλλης ποινής που επιβάλλεται αρμοδίως.

ια) Το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Μ. ορίζει επίσης και τα σχετικά με το τρόπο αποστολής και τους αποδέκτες των αποτελεσμάτων των συναντήσεων και οτιδήποτε άλλο συναφές προς αυτά. Αλλαγή της ημερομηνία συνάντησης των ομάδων δύο σωματείων επιτρέπεται μετά από υποβολή δικαιολογημένου αιτήματος ενός εκ των σωματείων και απόφαση της Ε.Φ.Ο.Μ.

ιβ) Τα σωματεία, στα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα Α΄ και Β΄ Κατηγορίας συμμετέχουν με maximum τρεις (3) ομάδες. Όποιο σωματείο διαθέτει ομάδα που αγωνίζεται στην Α΄ Κατηγορία του αγωνίσματος, έχει δικαίωμα να διαθέτει και μία ομάδα στην Β΄ Κατηγορία. Αν κάποιο σωματείο δεν έχει ομάδα στην Α’ κατηγορία θα έχει μόνο μια στην Β’. Επιτρέπεται το σωματείο να διαθέτει τρεις ομάδες στην Α΄ κατηγορία και καμία στην Β΄ κατηγορία ή δυο ομάδες στην Α΄ κατηγορία και μια στην Β΄ κατηγορία. Όλα τα σωματεία έχουν δικαίωμα να συνθέτουν μία εκ των ομάδων αποτελούμενη από αθλήτριες κατά το 100% της σύνθεσης.

ιγ) Η Α΄ κατηγορία διεξάγεται με σύστημα δυο (2) πουλ των πέντε (5) ομάδων ένας με όλους ,προκρίνονται στην τελική φάση οι δυο πρώτοι κάθε πουλ και η Β΄ κατηγορία διεξάγεται πουλ με πρόκριση των 2 πρώτων συνεχώς.

2. Διασυλλογικό Αμερικάνικου
α) Οι ίδιοι με τους αναφερόμενους στην παρ. 1 του άρθρου αυτού με τη διαφορά ότι ο αρχηγός της ομάδας δηλώνει πριν από την έναρξη των αγώνων το είδος του αγωνίσματος μπιλιάρδου (9ball - 8ball - straight) στο οποίο οι αθλητές θα αγωνιστούν.

β) Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από 4 ομίλους των 3 ομάδων και προκρίνονται για την τελική φάση οι 4 πρώτες ομάδες των ομίλων. με ομίλους των 3 ομάδων διεξάγεται και η δεύτερη κατηγορία με πρόκριση της πρώτης ομάδος συνεχώς μέχρι να έχουμε 4 που θα πάνε στην τελική φάση για να ανέβουν οι 2 πρώτες στην πρώτη κατηγορία.. απαγορεύεται στον ίδιο όμιλο να υπάρχουν ομάδες από τον ίδιο σύλλογο.

Άρθρο 25ο ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Η Ε.Φ.Ο.Μ. για να διοικήσει αποτελεσματικότερα και να εξυπηρετήσει την ισόρροπη ανάπτυξη του αθλήματος στον Ελλαδικό χώρο κατανέμει την επικράτεια στις παρακάτω περιφέρειες που παρατίθενται με τα σωματεία που περιλαμβάνει η καθεμία.
1η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. Αττικής, Νήσοι Αργοσαρωνικού
2η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κεντρική & Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια
3η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ήπειρος, Δυτική Στερεά Ελλάδα & Νησιά Βορείου Ιονίου Πελάγους,
4η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Θράκη & Δυτική - Κεντρική - Ανατολική Μακεδονία
6η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Πελοπόννησος & Νησιά Νοτίου Ιονίου Πελάγους
7η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. Κρήτη
8η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δωδεκάνησα- Νησιά Αιγαίου
9η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Θεσσαλία

Άρθρο 26ο ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗ-ΠΑΡΑΒΟΛΑ

1. Οι πρωταθλητές των Α΄ Κατηγοριών όλων των αγωνισμάτων μπιλιάρδου έχουν δικαίωμα συμμετοχής στ΄ αντίστοιχα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Το κόστος των εισιτηρίων μετάβασης και επιστροφής όπως και του παράβολου συμμετοχής (entry fee) και της διαμονής καταβάλλονται από την Ε.Φ.Ο.Μ.

2.
α) Δικαίωμα εγγραφής σωματείου-μέλους 300 Euro
β) Ετήσια συνδρομή σωματείου μέλους 500 Euro
γ) Έκδοση/ ανανέωση αγων. δελτίου αθλητών άνω των 21 ετών 40 Euro
δ) Έκδοση/ ανανέωση αγων. δελτίου αθλητών κάτω των 21 ετών 20 Euro
ε) Δικαίωμα συμμετοχής εκάστης ομάδας σωματείου -μέλους στα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα 50 Euro Άρθρο 27ο

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
1. Με απόφαση της Γ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Μ. είναι δυνατόν τα κείμενα των γενικών και ειδικών κανονισμών να κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο με ενιαία κατ’ άρθρο αρίθμηση, υπό τον τίτλο "Ε.Φ.Ο.Μ. - Κανονισμοί - Κανονισμοί Παιδιάς".

2. Κατά την κωδικοποίηση αυτή επιτρέπεται χωρίς αλλοίωση της έννοιας των διατάξεων που ισχύουν, η νέα διάρθρωση του υλικού και η νέα γενικώς κατάστρωση αυτού, η απάλειψη των διατάξεων που έχουν ρητώς ή σιωπηρώς καταργηθεί και η αναγκαία διενέργεια διορθώσεων και προσαρμογών στη φραστική διατύπωση και εν όψει της γενικώς ισχύουσας νομοθεσίας.

Άρθρο 28ο
ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ


Ο παρών Κανονισμός που περιέχει είκοσι οκτώ (28) άρθρα μετά από τις τροποποιήσεις που έγιναν κατόπιν της Εισηγήσεως της Επιτροπής Κανονισμών εγκρίθηκε σήμερα 24.10.2005 από την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Φ.Ο.Μ. που συγκλήθηκε για τον σκοπό αυτό και θα ισχύσει από της έγκρισης της νομιμότητάς του από τον αρμόδιο για τον Πολιτισμό Υπουργό.
Άρθρο 6ο FORFEIT (ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΘΛΗΤΗ) ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Α. FORFEIT στους αγώνες Αμερικάνικου

1. Αθλητής που δεν εμφανίστηκε και στους πρώτους δυο αγώνες της κατηγορίας του υποβιβάζεται στην τελευταία κατηγορία, μηδενίζεται και δεν συνεχίζει κατ΄ ουδένα τρόπο στο διεξαγόμενο πρωτάθλημα, ούτε στον επόμενο γύρο στο ίδιο αγώνισμα, και βαρύνεται με χρηματικό παράβολο Forfeit το ύψος του οποίου καθορίζει το Δ.Σ.

2. Από δύο (2) αθλητές που δεν προσήλθαν μέχρι την καθορισμένη ώρα έναρξης του μεταξύ τους αγώνα, (βγήκαν forfeit) αλλά αμφότεροι προσήλθαν μετά την πάροδο αυτής ταυτόχρονα, συνεχίζει στο διεξαγόμενο πρωτάθλημα στην δεξιά πλευρά της πυραμίδας (όπου αγωνίζονται οι νικητές) ο ένας εξ αυτών έπειτα από κλήρωση που διενεργείται ενώπιόν τους από τον Υπεύθυνο Διεξαγωγής Αγώνων. Ο χαμένος από την κλήρωση αθλητής συνεχίζει στην πίσω πλευρά της πυραμίδας (όπου αγωνίζονται οι ηττημένοι). Στην περίπτωση που προσέλθουν αμφότεροι μετά την πάροδο αυτής, αλλά με διαφορά ώρας, ο αθλητής που έφθασε πρώτος συνεχίζει στο διεξαγόμενο πρωτάθλημα στην δεξιά πλευρά της πυραμίδας ενώ ο αθλητής που έφθασε δεύτερος συνεχίζει στην πίσω πλευρά της. Στην περίπτωση που προσέλθει καθυστερημένα ο ένας μόνον εκ των αθλητών της συνάντησης συνεχίζει εκείνος στο διεξαγόμενο πρωτάθλημα, στην μπροστά πλευρά της πυραμίδας.

3. Αθλητής που δεν εμφανίστηκε ή δεν προσήλθε έγκαιρα (δηλ., όπως λέγεται στην ορολογία του μπιλιάρδου, "βγήκε forfeit") στον πρώτο ή τον δεύτερό του αγώνα, έχει δικαίωμα να παίξει στον επόμενο.

4. Αθλητής που δεν προσήλθε σε δυο αγώνες ασχέτως του αν μεσολάβησε αγώνας/ες ή ξεκίνησε με αγώνα , βγαίνει forfeit, υποβιβάζεται στην τελευταία κατηγορία, μηδενίζεται και δεν συνεχίζει κατ΄ ουδέν τρόπο στο διεξαγόμενο πρωτάθλημα, ούτε στον επόμενο γύρο στο ίδιο αγώνισμα, και βαρύνεται με χρηματικό παράβολο Forfeit όπως ανωτέρω.

5. Σε περίπτωση διακοπής του αγώνα είτε από τον διαιτητή (π.χ. με disqualifie) είτε με υπαιτιότητα του ίδιου του αθλητή (π.χ. εγκατάλειψη, παραίτηση, κλπ) ο αντίπαλός του παίρνει μόνον τους δύο (2) βαθμούς της νίκης ενώ ο άλλος αθλητής υποβιβάζεται στην τελευταία κατηγορία, μηδενίζεται και δεν συνεχίζει κατ΄ ουδέν τρόπο στο διεξαγόμενο πρωτάθλημα, ούτε στον επόμενο γύρο στο ίδιο αγώνισμα, και βαρύνεται με χρηματικό παράβολο Forfeit όπως ανωτέρω.

Β. FORFEIT στους αγώνες Γαλλικού

1.
α)Αθλητής που δεν δηλώθηκε στον πρώτο γύρο πέφτει μια κατηγορία και στον δεύτερο γύρο ξεκινάει τελευταίος στην κατηγορία που έπεσε με τους βαθμούς που του αναλογούν.
β) Αθλητής που έχει παίξει στον πρώτο γύρο και δεν δηλώθηκε στον δεύτερο γύρο κρατάει τους βαθμούς του πρώτου γύρου που θα τον κατατάξουν στην τελική κατάταξη.
γ) Αθλητής που δεν δηλώνεται στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο την επόμενη χρονιά πέφτει κατά δυο κατηγορίες (μια κατηγορία ανά γύρο λόγω μη συγκομιδής βαθμών) και ξεκινάει την επόμενη χρόνια τελευταίος στην κατηγορία που έπεσε.

2. Αθλητής που βγαίνει f.f. στο πούλ μηδενίζεται και στους δυο αγώνες του πούλ. Οι αντίπαλοι του παίρνουν από δυο βαθμούς και παίζουν έναν αγώνα για την κατάταξη του πούλ εκτός εάν από την συγκεκριμένη φάση προκρίνονται μόνο οι πρώτοι των πούλ τότε οι δυο παίκτες παίζουν δυο αγώνες μεταξύ τους για το ποιος θα βγει πρώτος ( τα αποτελέσματα των δύο αγώνων θεωρούνται ως αποτέλεσμα ενός και μοναδικού).

3.
α)Αθλητής που δηλώνεται στον πρώτο γύρο και στην πρώτη φάση δεν κατεβαίνει να παίξει πέφτει κατηγορία και επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο. Στον δεύτερο γύρο ξεκινάει τελευταίος στην παρακάτω κατηγορία .
β)Αθλητής που δηλώνεται στον πρώτο γύρο αλλά βγαίνει f.f. σε φάση που έχει προκριθεί μηδενίζεται ,δεν παίζει στον επόμενο γύρο επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο και την επόμενη χρονιά ξεκινάει τελευταίος στην τελευταία κατηγορία
γ) Αθλητής που παίζει το πρώτο αγώνα του πούλ οποιασδήποτε φάσης και για οποιοδήποτε λόγο δεν παίξει τον δεύτερο αγώνα του πούλ μηδενίζεται και στους δυο αγώνες δεν παίζει στον επόμενο γύρο (αν υπάρχει ) του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο και την επόμενη χρονιά ξεκινάει τελευταίος στην τελευταία κατηγορία.

4. Αθλητής που έχει παίξει στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο γύρο δηλώνεται να παίξει και δεν κατεβαίνει του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο, μηδενίζεται και την επόμενη χρονιά ξεκινάει τελευταίος στην παρακάτω κατηγορία. Στο τέλος της χρονιάς στην τελική κατάταξη δεν έχει βαθμούς.

5. Σε περίπτωση διακοπής του αγώνα είτε από τον διαιτητή (π.χ. με disqualifie) είτε με υπαιτιότητα του ίδιου του αθλητή (π.χ. εγκατάλειψη, παραίτηση, κλπ) ο αντίπαλός του παίρνει μόνον τους δύο (2) βαθμούς της νίκης ενώ ο άλλος αθλητής υποβιβάζεται στην τελευταία κατηγορία, μηδενίζεται και δεν συνεχίζει κατ΄ ουδέν τρόπο στο διεξαγόμενο πρωτάθλημα, ούτε στον επόμενο γύρο στο ίδιο αγώνισμα, και βαρύνεται με χρηματικό παράβολο Forfeit.

6. Η μη προσέλευση αθλητή για λόγους που οφείλονται αντικειμενικά σε ανωτέρα βία (π.χ. φυσικές καταστροφές ή φαινόμενα ,πολιτικές ταραχές ,τρομοκρατικές ενέργειες ),δεν επιφέρει τις ανωτέρω περιγραφείσες κυρώσεις.

Άρθρο 7ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ (Υ.Δ.Α)

1. Ως Υπεύθυνοι Διεξαγωγής Αγώνων ορίζονται από την Ε.Φ.Ο.Μ. ο εκάστοτε φροντιστής της αγωνιστικής έδρας της εφόσον υπάρχει τέτοιο πρόσωπο ή/και ο Υπεύθυνος Χώρου Αγώνων (μέλος του Δ.Σ. ή μέλος της κατά περίπτωση Γαλλικού ή Αμερικάνικου αρμόδιας Επιτροπής Αγώνων), οι οποίοι (ενεργώντας από κοινού ή και χωριστά) υποχρεούνται να εκδίδουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων κάθε προκριματικής, ημιτελικής και τελικής φάσης διεξαγόμενου πρωταθλήματος και να ενημερώνουν τα σωματεία μέλη της Ε.Φ.Ο.Μ. με κάθε πρόσφορο τρόπο για τα πουλ ή τις πυραμίδες που εκ νέου σχηματίστηκαν. Τηρούν αποτελέσματα πυραμίδων / pool, φυλάττουν φύλλα αγώνων και εκδίδουν τα συνολικά αποτελέσματα του πρωταθλήματος μεριμνώντας και για την επί τόπου ενημέρωση των αθλητών που ζητούν διευκρινίσεις. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οι Υ.Δ.Α προβαίνουν σε διαπιστώσεις συνδρομής των προϋποθέσεων εφαρμογής των διατάξεων όλου του κανονιστικού πλαισίου διεξαγωγής αγώνων και αναφέρουν προφορικώς ή εγγράφως τα συμβάντα με αμερόληπτο τρόπο βάσει των οποίων οι αθλητές μπορεί να παραπεμφθούν στην Πειθαρχική Επιτροπή.

2. Μετά το τέλος των αγώνων κάθε ημέρας, ο Υ.Δ.Α της Ε.Φ.Ο.Μ. υποβάλλει αναφορά για την ενημέρωση του Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Μ., σχετικά με τη ροή και εξέλιξη των αγώνων και τις τυχόν προσκληθείσες ανωμαλίες ή αντικανονικότητας. Ο Υ.Δ.Α δέον να εφιστά την προσοχή των αρμοδίων σε διαπιστωθείσες οργανωτικές παραλείψεις και να εισηγείται βελτιώσεις για θέματα της αρμοδιότητάς του. Οι τυχόν υποβληθείσες ενστάσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Αγώνων, διαβιβάζονται νομίμως σε αυτή (άρθρο 30 Κατ/κού Ε.Φ.Ο.Μ.) για την σε εύλογο χρόνο εκδίκασή τους.

Άρθρο 8ο ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ-ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ- ΣΗΜΑΤΑ- ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

1. Οι αθλητές οφείλουν να έχουν προσέλθει στο τραπέζι του αγώνα στην καθορισμένη από την Ε.Φ.Ο.Μ. ώρα έναρξης ανάλογα με την θέση που κατέχουν στο πούλ. Εφόσον και οι δυο είναι παρόντες τους δίνεται δικαίωμα προθέρμανσης πέντε (5) λεπτών για τον πρώτο αγώνα του τουρνουά και τριών (3) λεπτών για κάθε επόμενο αγώνα του τουρνουά. Αν μετά την καθορισμένη ώρα έναρξης είναι παρών μόνο ο ένας αθλητής, τότε δεν δίνεται χρόνος προθέρμανσης, κλείνεται το Φύλλο Αγώνα από τον διαιτητή και ο απών βγαίνει Forfeit.

2. Η εμφάνιση των αθλητών στους αγώνες πρέπει να είναι σύμφωνη με τα παρακάτω:
α) Κλασσικό υφασμάτινο παντελόνι, χρώματος μαύρου (δεν επιτρέπονται παντελόνια τζην ή τύπου τζην ή κοτλέ ή δερμάτινα ή φόρμες άθλησης).
β) Κλειστά παπούτσια μαύρα (δεν επιτρέπονται αθλητικά παπούτσια, μπότες, πέδιλα κλπ).
γ) Κάλτσες μαύρες.
δ) Μπλούζα του σωματείου στο οποίο ανήκει ο αθλητής, της οποίας τα χρώματα έχουν δηλωθεί προηγουμένως στην Ε.Φ.Ο.Μ. Κάθε σωματείο μπορεί να δηλώσει μέχρι δύο το πολύ μπλούζες(κύρια – εναλλακτική ή ανδρών- γυναικών) υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι σε κάθε επίσημο αγώνα οι αθλητές και αθλήτριες του αγωνίζονται με ενιαία και ομοιόμορφη εμφάνιση. Επιτρέπεται στους αθλητές η εναλλαγή θερινής - χειμερινής εμφανίσεως ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, με την προϋπόθεση ότι φέρουν τα ίδια χρώματα και σχέδια. Επίσης κατά περίπτωση θα επιτρέπονται και γιλέκα με το σήμα του συλλόγου. Υποχρεωτικά στις τελικές φάσεις που θα διεξαχθούν σε δημόσιο χώρο όλοι οι συμμετέχοντες στα αγωνίσματα γαλλικού και αμερικάνικου θα παίζουν με γιλέκα όπως επίσης και οι αθλητές της Α΄ κατηγορίας κάθε αγωνίσματος.
ε) Η μπλούζα φέρει στο ύψος του στήθους την επωνυμία και το έμβλημα του σωματείου στο οποίο ανήκει ο αθλητής.
στ) Στον δεξιό ή στον αριστερό βραχίονα ή στην εμπρόσθια όψη της μπλούζας ο αθλητής δύναται να φέρει το σήμα, την εμπορική επωνυμία ή το λογότυπο του χορηγού για τον οποίο αγωνίζεται ο ίδιος μεμονωμένα ή το σωματείο στο οποίο ανήκει, εφόσον οι σχετικές συμβάσεις έχουν διαβιβασθεί στην Ε.Φ.Ο.Μ. θεωρημένες από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
ζ) Στον αριστερό βραχίονα ο αθλητής υποχρεωτικά φέρει το σήμα του χορηγού των αγώνων, εφόσον η Ε.Φ.Ο.Μ. έχει συνάψει συμφωνία μαζί του και περιλαμβάνεται σε αυτή ο σχετικός όρος. Κάθε τέτοια συμφωνία είναι δεσμευτική για όλα τα σωματεία - μέλη της Ε.Φ.Ο.Μ ασχέτως του αν οι αθλητής/ές του συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα.
η) Το εμβαδόν κάθε σήματος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 20 τετραγωνικά εκατοστά αν βρίσκεται στους βραχίονες και τα 30 τετραγωνικά εκατοστά σε οποιοδήποτε σχήμα αν βρίσκεται αλλού.
θ) Σε κάθε περίπτωση ο αθλητής δεν επιτρέπεται να φέρει το σήμα ή την εμπορική επωνυμία ή το λογότυπο περισσοτέρων των τριών χορηγών.
ι) Δεν επιτρέπονται τα σήματα και κανενός είδους έμβλημα ή απεικόνιση ή παράσταση σε αποτύπωση ή σχέδιο στην οπίσθια όψη της μπλούζας των αθλητών. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για κάθε επίσημο αγώνα της Ε.Φ.Ο.Μ εκτός εάν το Δ.Σ αποφασίζοντας κατά περίσταση το επιτρέψει.

3. Η συμπεριφορά του κάθε αθλητή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη κάθε αγώνα οφείλει να είναι σύμφωνη με τους νόμους, τους κανονισμούς και τους κανόνες του φίλαθλου πνεύματος, να είναι μέσα στα πλαίσια της αντίληψης του μπιλιάρδου ως ευγενούς αθλήματος, του καλώς φέρεσθαι (fair attitude) και καλώς αγωνίζεσθε (fair play).
Μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειάς του ο παίκτης επιστρέφει υποχρεωτικά στη θέση του.
Σηκώνεται από τη θέση του μόνον όταν ο αντίπαλός του ολοκληρώσει τη δική του προσπάθεια.
Επιτρέπεται να έχει άποψη και να την εκφράσει κόσμια στο διαιτητή, αλλά δεν επιτρέπεται να αμφισβητήσει τον διαιτητή κατά τη διάρκεια του αγώνα με οποιονδήποτε τρόπο. Απαγορεύεται η εκφορά ύβρεων, διαμαρτυριών ή μορφασμών αποδοκιμασίας προς τον αντίπαλο ή τον διαιτητή ή το κοινό.

Ο αθλητής επιβάλλεται να ανταλλάξει χειραψία με τον αντίπαλο και τον διαιτητή μετά τη λήξη του αγώνα..
Απαγορεύεται γενικά για τους ασχολουμένους με το άθλημα του μπιλιάρδου και τις εν γένει αθλητικές αγωνιστικές ή γυμναστικές εκδηλώσεις του, αλλά και για τους παρακολουθούντες τις εκδηλώσεις αυτές, κάθε αντιαθλητική συμπεριφορά και όποια άλλη συνιστά παράβαση των αρχών του φιλάθλου πνεύματος.
Απαγορεύεται ακόμη οποιαδήποτε δημόσια δήλωση ή άλλη ενέργεια αθλητών, προπονητών, μελών διοικήσεων αθλητικών σωματείων κ.λ.π ή διαιτητών που μπορεί να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή αθλητικής συνάντησης ή να πυροδοτήσει την ένταση και την αντιπαράθεση μεταξύ των φιλάθλων.

Άρθρο 9ο ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΕΠΑΘΛΩΝ

Η τελετή απονομής των επάθλων στους νικητές θεωρείται ως η κορυφαία στιγμή για κάθε διοργάνωση πρωταθλήματος. Το πρόγραμμα των απονομών που γίνονται εντός ή εκτός της αγωνιστικής έδρας της Ε.Φ.Ο.Μ., τόσο για τα πρωταθλήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ετήσιο Αγωνιστικό Πρόγραμμα, όσο και για εκείνα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, εγκρίνεται από την Ε.Φ.Ο.Μ.
Δεν επιτρέπεται κανενός είδους απονομή επάθλου ή βραβείου ή άλλης μορφής διάκρισης εκτός του εγκριθέντος προγράμματος απονομών.
Σε περίπτωση που διοργανωτής ή χορηγός θελήσει να τιμήσει, με τους παραπάνω ή με άλλους διάφορους τρόπους, αθλητή ή παράγοντα για την συμβολή ή προσφορά του στο άθλημα, μπορεί να το πραγματοποιήσει πριν από την έναρξη του τελικού, με την προϋπόθεση ότι έχει ενημερώσει την Ε.Φ.Ο.Μ. και έχει την συναίνεσή της πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Άρθρο 10ο ΑΚΥΡΟΤΗΤΕΣ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ

1. Η μη τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού, μόνο κατά το μέρος εκείνο που αφορά στη συστηματική οργάνωση και διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, συνεπάγεται ενδεχομένως την ακυρότητα των αγώνων που έλαβαν χώρα εφόσον έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως και εγκαίρως στα αρμόδια όργανα της Ε.Φ.Ο.Μ. συγκεκριμένη παράβαση. Αποκλειστικά υπεύθυνος για λογαριασμό της Ε.Φ.Ο.Μ. της επισήμανσης των τυχόν παραβάσεων ή παρατυπιών, είναι ο υπεύθυνος χώρου αγώνων για την συγκεκριμένη αγωνιστική ή ο φροντιστής της. Αφού εξεταστούν τα πραγματικά περιστατικά και προκύψει καταλογιστέα ευθύνη σε αθλητές ή σωματεία, οι παραβάτες παραπέμπονται στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο για την επιβολή κυρώσεων με την προβλεπόμενη στον Πειθαρχικό Κανονισμό της Ε.Φ.Ο.Μ. διαδικασία.

2. Εάν από ακούσιο λάθος, οφειλόμενο σε παραδρομή, κακή εκτύπωση ή παρόραμα κλπ, δεν εφαρμοστούν διατάξεις του παρόντος Κανονισμού που αφορούν στη συστηματική οργάνωση και διεξαγωγή των πρωταθλημάτων και δεν υποβληθεί τη στιγμή εκείνη έγγραφη αναφορά ή ένσταση από τους θιγόμενους στα αρμόδια όργανα της Ε.Φ.Ο.Μ., τότε η συνέχεια των αγώνων θεωρείται ότι έγινε νόμιμα, έγκυρα και κανονικά. Δεν έχει δικαίωμα να προτείνει την ακυρότητα το σωματείο ή οι αθλητές του εάν προκάλεσαν την εν λόγω ακυρότητα ή δεν συμμετείχαν στους αγώνες που προέκυψε η παράβαση ή παρατυπία.

3. Σε περίπτωση εσκεμμένης μη εφαρμογής ή κακής εφαρμογής διατάξεων του παρόντος, που αφορούν στη συστηματική οργάνωση και διεξαγωγή πρωταθλημάτων κατά την εκτέλεση υπηρεσίας:
α) Από τον επιβλέποντα φροντιστή της Ε.Φ.Ο.Μ., τότε επιλαμβάνεται για τον πειθαρχικό του έλεγχο ο Γ.Γ. ή το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Μ., κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 18 του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού.

Άρθρο 11ο ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1. Η αγωνιστική περίοδος αρχίζει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους και τελειώνει το αργότερο έως την 30ή Ιουνίου του επομένου, δυνάμενη κατ΄ εξαίρεση να παραταθεί μόνον για σπουδαίο λόγο ή ανωτέρα βία. Για τους ίδιους λόγους μπορεί να αναβληθεί και η έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.

2. Για την ένταξη αθλητών στη δύναμη των σωματείων - μελών της Ε.Φ.Ο.Μ. εφαρμόζονται οι διατάξεις του εγκεκριμένου με την υπ’ αριθμόν 3664/6-8-2001 απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού Κανονισμού Εγγραφών - Μετεγγραφών αθλητών και της απόφασης του Υφυπουργού Πολιτισμού με αριθμό 7701/12.7.2001 για την ένταξη ομογενών και αλλοδαπών αθλητών στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία μπιλιάρδου και τη συμμετοχή τους στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

3. Δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε Πρωτάθλημα του Αγωνιστικού Προγράμματος της Ε.Φ.Ο.Μ. έχουν οι αθλητές των σωματείων - μελών της, εφόσον έχει εκδοθεί θεωρημένο το αθλητικό τους δελτίο από την Ε.Φ.Ο.Μ., μέχρι του τέλους των αποκλειστικών προθεσμιών υποβολής δηλώσεων συμμετοχής για κάθε Πρωτάθλημα, που προβλέπονται στις Προκηρύξεις Πρωταθλημάτων ή στο Αγωνιστικό Πρόγραμμα της Ε.Φ.Ο.Μ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ Άρθρο 12ο ΕΙΔΗ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ (ΚΑΤΑ ΤΥΠΟ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟΥ)

1. Ως αγωνίσματα μπιλιάρδου αναγνωρίζονται εκείνα που είναι εγκεκριμένα και αναγνωρισμένα από τους διεθνείς φορείς (Παγκόσμια Ένωση Μπιλιάρδου - U.M.B., Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μπιλιάρδου - C.E.B., Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αμερικάνικου Μπιλιάρδου - Ε.P.B.F. ή όποιο άλλο φορέα συσταθεί μελλοντικά και υποκαταστήσει αυτούς στα δικαιώματα). Στη σύνταξη του παρόντος Κανονισμού ελήφθησαν υπόψη τα εξής ήδη αναγνωρισμένα αγωνίσματα:


Α) Για το μπιλιάρδο Γαλλικού τύπου:
1.ελεύθερο 5.cadre 71/2
2.τρίσποντες 6.σπόντα
3.cadre 47/2 7.artistique (φανταιζί)
4.cadre 47/1 8.cinque (5) BIRILLI & Biathlon


Β) Για το μπιλιάρδο Αμερικανικού τύπου:
1. nine ball ή εννιάμπαλο 4. Black ball
2. eight ball ή οκτάμπαλο
3. Straight (14/1) ή συνεχές


Γ) Για το μπιλιάρδο Αγγλικού τύπου:
1. snooker




Άρθρο 13ο ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ

1. α) Στα αγωνίσματα του μπιλιάρδου Γαλλικού τύπου, οι αθλητές κατατάσσονται σε κατηγορίες μόνον με την αύξουσα αριθμητική σειρά κατάταξης τους στα πρωταθλήματα.
Ο Μέσος Όρος (Μ.Ο. ή moyen) χρησιμοποιείται μόνον στις ισοβαθμίες.
Ως Μ.Ο. ορίζεται το πηλίκο των επιτευχθέντων από τον παίκτη πόντων, δια του αριθμού των στεκιών του (προσπαθειών).
Με τον όρο στεκιά νοείται το σύνολο των πόντων που σημειώνει ο αθλητής με διαδοχικές επιτυχείς εκτελέσεις, θεωρούμενες ως μία προσπάθεια.
Ως Γενικός Μέσος Όρος (Γ.Μ.Ο. ή moyen general) ορίζεται το πηλίκο του συνολικού αριθμού των επιτευχθέντων από τον παίκτη πόντων δια του αριθμού των συνολικών (σε όλες τις συναντήσεις του στην Κατηγορία του αγωνίσματος) προσπαθειών του. Διευκρινίζεται ότι τα επί μέρους αποτελέσματα ενός παίκτη σε κάθε γύρο δεν απαλείφονται αλλά καταγράφονται και αθροίζονται σωρευτικά, προκειμένου να καθοριστεί εκ του συνολικού αποτελέσματος είτε ο προβιβασμός του είτε η θέση που θα καταλάβει στο "φιδάκι" του επόμενου γύρου ή στη γενική κατάταξη της κατηγορίας του.
β) Στα αγωνίσματα του μπιλιάρδου Αμερικανικού τύπου, οι αθλητές κατατάσσονται σε κατηγορίες μόνον με την αύξουσα αριθμητική σειρά κατάταξής τους στα Πρωταθλήματα.

2. Κάθε αγώνισμα μπιλιάρδου αποτελείται από μία ή περισσότερες κατηγορίες .
Σημείωση: Για το μπιλιάρδο Γαλλικού Τύπου αθλητές κατηγορίας Junior είναι εκείνοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους.
Για το μπιλιάρδο Αμερικανικού Τύπου αθλητές κατηγορίας Junior είναι εκείνοι που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας αλλά όχι και το 19ο, ενώ αθλητές κατηγορίας παίδων είναι εκείνοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
Για τον υπολογισμό της ηλικίας των αθλητών λαμβάνεται υπόψη, ως ημέρα γέννησης, αυτή που προκύπτει από την αστυνομική τους ταυτότητα ή από το πιστοποιητικό γεννήσεως του αθλητή, που εκδίδεται από τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα ή από τη ληξιαρχική πράξη γέννησής του.

Α. Στο μπιλιάρδο Γαλλικού τύπου:

1. Στο αγώνισμα του ελεύθερου: Τέσσερις (4) κατηγορίες ανδρών - μία (1) παίδων - νέων (junior) – μία (1) γυναικών.
Περιφερειακά Πρωταθλήματα κατά κατηγορία, όμοια όπως παραπάνω.
2. Στο αγώνισμα των τρισπόντων: Πέντε (5) κατηγορίες ανδρών – μία (1) παίδων - μία (1) νέων
Περιφερειακά Πρωταθλήματα κατά κατηγορία, όμοια όπως παραπάνω.
3. Στο αγώνισμα του cadre 47/2: Τρεις (3) κατηγορίες, ανεξαρτήτως φύλου, μία (1) κατηγορία παίδων και μία (1) νέων.
4. Στο αγώνισμα του cadre 47/1: Μία (1) κατηγορία, ανεξαρτήτως φύλου, μία (1) κατηγορία παίδων και μία (1) νέων.
5. Στο αγώνισμα του cadre 71/2: Δύο (2) κατηγορίες, ανεξαρτήτως φύλου, μία (1) κατηγορία παίδων και μία (1) νέων.
6. Στο αγώνισμα της σπόντας: Μία (1) κατηγορία, ανεξαρτήτως φύλου, μία (1) κατηγορία παίδων και μία (1) νέων.
7. Στο αγώνισμα artistique (φανταιζί): Μία (1) κατηγορία.
8. Στο αγώνισμα cinque birilli (5 quiles & Biathlon: Μία (1) κατηγορία, ανεξαρτήτως φύλου.




Β. Στο μπιλιάρδο Αμερικανικού τύπου:

1. Στο αγώνισμα του eight ball: Τέσσερις (4) κατηγορίες ανδρών - μία (1) κατηγορία γυναικών - μία (1) κατηγορία νέων - μία (1) κατηγορία παίδων.
2. Στο αγώνισμα του nine ball: Τέσσερις (4) κατηγορίες ανδρών - μία (1) κατηγορία γυναικών - μία (1) κατηγορία νέων - μία (1) κατηγορία παίδων.
3. Στο αγώνισμα του straight (14/1): Τρεις (3) κατηγορίες ανδρών - μία (1) κατηγορία γυναικών - μία (1) κατηγορία νέων - μία (1) κατηγορία παίδων.
Περιφερειακά Πρωταθλήματα κατά κατηγορία, ως άνω.

Γ. Στο μπιλιάρδο Αγγλικού τύπου

1.
Στο αγώνισμα του snooker: Δύο (2) κατηγορίες, ανεξαρτήτως φύλου.



Άρθρο 14ο
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


1) Αγώνισμα ελευθέρου
Δ΄ Κατηγ. 150 πόντοι-20 στεκ. Κατηγ. Παίδων 100 πόντοι-20 στεκ.
Γ΄ Κατηγ. 200 πόντοι-25 στεκ. Κατηγ. Νέων 120 πόντοι-20 στεκ.
Β΄ Κατηγ. 250 πόντοι-25 στεκ.

Α΄ Κατηγ. 350 πόντοι-χωρίς όριο

2) Αγώνισμα τρισπόντων
Ε΄ Κατηγ. 25 πόντοι-55στεκ. Κατηγ. Παίδων 20 πόντοι-45 στεκ.
Δ΄ Κατηγ. 30 πόντοι-60στεκ. Κατηγ. Νέων 30 πόντοι-55 στεκ.
Γ΄ Κατηγ. 35 πόντοι-65στεκ.

Β΄ Κατηγ. 40 πόντοι-70στεκ.

Α΄ Κατηγ. 50 πόντοι- χωρίς όριο

3) Αγώνισμα cadre 47/2
Γ’ Κατηγ. 150πόντοι-20στεκ. Κατηγ. Παίδων 75 πόντοι-20 στεκ.
Β’ Κατηγ. 200 πόντοι-25στεκ. Κατηγ. Νέων 100 πόντοι-20 στεκ.
Α΄ Κατηγ. 250 πόντοι- χωρίς όριο

4) Αγώνισμα cadre 47/1
Α΄ Κατηγ. 200πόντοι- χωρίς όριο Κατηγ. Παίδων 50 πόντοι-20 στεκ.


Κατηγ. Νέων 75 πόντοι-20 στεκ.
5) Αγώνισμα cadre 71/2
Α΄ Κατηγ. 200πόντοι- χωρίς όριο Κατηγ. Παίδων 50 πόντοι-20 στεκ.


Κατηγ. Νέων 75 πόντοι-20 στεκ.
6) Αγώνισμα σπόντας
Α΄ Κατηγ. 120πόντοι- χωρίς όριο Κατηγ. Παίδων 50 πόντοι-30 στεκ.


Κατηγ. Νέων 60 πόντοι-30 στεκ.



Άρθρο 15ο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ -ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ -ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ- ΑΝΟΔΟΣ- ΚΑΘΟΔΟΣ


1.Στα Πρωταθλήματα κάθε κατηγορίας αγωνίσματος που συντίθεται από δύο, τρεις ή περισσότερους γύρους, οι αθλητές βαθμολογούνται σύμφωνα με την αύξουσα αριθμητική σειρά κατάταξής τους σε κάθε γύρο, όπως στη συνέχεια παρατίθεται. Πρωταθλητής της Κατηγορίας του αγωνίσματος ανακηρύσσεται ο αθλητής που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς σε όλους τους γύρους συνολικά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ
ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ
1 72 9-12 12
2 56 13-16 8
3 44 17-24 6
4 36 25-32 4
5 28 33-48 3
6 24 49-64 2
7 20 65 και άνω 1
8 16



ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕΡΙ
ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ
1 210 8 91 30 31
2 190 9-12 88 31-35 25
3 171 13-14 76 36-38 20
4 153 15-17 65 39-47 16
5 136 18-20 55 48-50 13
6 120 21-26 46 51-56 11
7 105 27-29 38 57…. 10


ΤΡΙΣΠΟΝΤΕΣ
ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ
1 597 10 327 19-20 138 73-90 30
2 563 11 302 21-24 122 91-96 23
3 530 12 278 25-28 107 97-108 17
4 498 13 255 29-36 93 109-120 12
5 467 14 233 37-40 80 121-144 8
6 437 15 212 41-48 68 145-152 5
7 408 16 192 49-52 57 153-168 3
8 380 17 173 53-60 47 169-192 2
9 353 18 155 61-72 38 192….. 1


2.Για την πρόκριση και τον προβιβασμό δύο ή περισσότερων αθλητών στα παιχνίδια των σερί και των τρισπόντων λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά εφαρμογής τα ακόλουθα κριτήρια:
α) Οι βαθμοί που έχουν συγκεντρώσει από τους αγώνες μέχρι τη στιγμή που αποκλείστηκαν
β) Οι Γ.Μ.Ο. που έχουν επιτύχει μέχρι τη στιγμή που αποκλείστηκαν
γ) Το καλύτερο σερί » » » » » »
δ) Ο καλύτερος Ειδικός Μ.Ο » » » » »

3. Για την κατάταξη σε περίπτωση ισοβαθμίας δυο ή περισσότερων αθλητών μετά το τέλος δυο γύρων για τα παιχνίδια του σερί και των τρισπόντων λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά εφαρμογής τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Ο Γ.Μ.Ο και από τους δυο γύρους
β) Το καλύτερο σερί » » »
γ) Ο καλύτερος Ειδικός Μ.Ο » »

4. Ανάδειξη πρωταθλητή στα αγωνίσματα του σερί. Μετά το τέλος δυο γύρων ο αθλητής που έχει συγκεντρώσει την υψηλή βαθμολογία αναδεικνύεται πρωταθλητής.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας των δυο (2) πρώτων αθλητών μετά το τέλος δυο γύρων διεξάγεται τελικός για την ανάδειξη πρωταθλητή. Μικρός τελικός δεν διεξάγεται.

5. Ανάδειξη πρωταθλητή στο αγώνισμα των τρισπόντων. Οι εννέα (9) πρώτοι αθλητές της κατάταξης σχηματίζουν τρία (3) πουλ των τριών.
Στην επόμενη φάση περνάνε οι τρεις (3) πρώτοι και οι τρεις (3) δεύτεροι (σύνολο 6) που σχηματίζουν δυο πουλ των τριών εκ των οποίων προκρίνονται οι δυο (2) πρώτοι και οι δυο (2) δεύτεροι. Στη συνέχεια αγωνίζονται ο 1ος του ενός πουλ με τον 2ο του άλλου πουλ (χιαστί) και οι δυο νικητές συναντώνται στο τελικό.
Μικρός τελικός δεν διεξάγεται.
Οι θέσεις 3 έως και 9 προκύπτουν από τη σειρά των ακολούθων των παρακάτω αποτελεσμάτων:
α) Βαθμοί από τους αγώνες τελικής φάσης
β) Γ.Μ.Ο » » »
γ) Σερί » » »
δ) Ειδικό Μ.Ο » »

6. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, είτε Γαλλικού είτε Αμερικανικού τύπου μπιλιάρδου, ο καθένας από τους δύο παίκτες έχει δικαίωμα να ζητήσει ένα και μοναδικό διάλειμμα διάρκειας πέντε (5) λεπτών, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του αγώνα, υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι είναι η σειρά του να εκτελέσει προσπάθεια.

7. Στα πρωταθλήματα κάθε κατηγορίας αγωνίσματος οι αθλητές βαθμολογούνται σύμφωνα με την αύξουσα αριθμητική σειρά κατάταξης τους σε κάθε γύρο

8. Οι κατηγορίες των αγωνισμάτων απαρτίζονται από συγκεκριμένο αριθμό αθλητών οι οποίοι κατατάσσονται με βαθμολογία.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Άρθρο 1ο
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

1. Ο παρών Κανονισμός ψηφίζεται και τροποποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Φ.Ο.Μ., που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων αντιπροσώπων των σωματείων - μελών, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η εισήγηση / πρόταση εισάγεται για ψήφιση στη Γ.Σ. από τo Διοικητικό Συμβούλιο.

2. Για οτιδήποτε δεν προβλέπεται από τον παρόντα Κανονισμό, αποφασίζει το Δ.Σ. Οι αποφάσεις αυτές θεωρούνται ότι έχουν την αυτή νομική ισχύ με τις διατάξεις που διασαφηνίζουν και είναι άμεσα εφαρμόσιμες.

3. Δεν επιτρέπεται τροποποίηση Κανονισμού πρωταθλήματος καθώς και της προκήρυξής του κατά το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής του.
Εάν γίνουν τροποποιήσεις σε άλλο διάστημα, αυτές ισχύουν από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, εκτός αν αφορούν μεταβολές κατηγοριών των ομαδικών πρωταθλημάτων και τον αριθμό των προβιβαζομένων ή υποβιβαζομένων ομάδων, οπότε ισχύουν από την μεθεπόμενη περίοδο.
Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται τροποποίηση κανονισμού πρωταθλήματος στο μεσοδιάστημα από τη λήξη ενός πρωταθλήματος ή πρωταθλημάτων και μέχρι την έναρξη του νέου, με άμεση ισχύ, ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Φ.Ο.Μ για λόγους που αναφέρονται σε διεθνείς υποχρεωτικές αλλαγές των Κανονισμών.
Οι κανονισμοί αυτοί επικυρώνονται από την πρώτη, μετά την τροποποίηση, γενική συνέλευση της Ε.Φ.Ο.Μ.

4. Όπου στον παρόντα Κανονισμό αναφέρεται ο όρος "αθλητής" εννοείται και "αθλήτρια" και όπου αναφέρεται ο όρος "παίκτης" εννοείται και "παίκτρια".

Άρθρο 2ο
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

1. Το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Μ. υποχρεούται, με τη διαδικασία που προβλέπεται παρακάτω στον παρόντα Κανονισμό, να διοργανώνει μία φορά σε κάθε αγωνιστική περίοδο τα Εθνικά Πρωταθλήματα όλων των αγωνισμάτων και των εκάστοτε οριζόμενων κατηγοριών τους, όπως αυτά (τα αγωνίσματα και οι κατηγορίες) περιγράφονται στο άρθρο 13 § 2 του παρόντος.

2. Το Δ.Σ. μπορεί κατά την κρίση του να διοργανώσει εκτάκτως πρωταθλήματα που δεν προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό (π.χ. Κύπελλο Ελλάδας, Πρωτάθλημα Τριάθλου προκειμένου να εκπροσωπηθεί η χώρα στο εξωτερικό, τοπικά επαρχιακά πρωταθλήματα χαμηλών κατηγοριών κλπ, open (ελεύθερης συμμετοχής) τουρνουά ή Grand prix τρισπόντων, κ.ά.), με την προϋπόθεση ότι η διεξαγωγή τους δεν παρακωλύει άμεσα ή έμμεσα τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων Εθνικών Πρωταθλημάτων και ούτε υποβαθμίζει τη σπουδαιότητά τους.

3. Τα αριθμητικά όρια των στεκιών και των Μέσων Όρων των αθλητών, ο αριθμός των παιζόμενων πόντων ή σετ πόντων ή παιχνιδιών (games) των αγωνισμάτων όλων των κατηγοριών κάθε τύπου μπιλιάρδου και ο καθορισμός του πλήθους και του είδους των κατηγοριών κάθε αγωνίσματος περιλαμβάνονται υποχρεωτικά στον Κανονισμό Διεξαγωγής Εθνικών Πρωταθλημάτων, ο δε περαιτέρω προσδιορισμός τους και γενικά η ψήφιση κάθε διάταξης που αφορά ή ρυθμίζει τα παραπάνω είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Φ.Ο.Μ.

Άρθρο 3ο
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

1. Η Ε.Φ.Ο.Μ. υποχρεούται, το αργότερο εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, να ανακοινώνει το Αγωνιστικό Πρόγραμμα της νέας αγωνιστικής περιόδου (εκείνης δηλ. που αρχίζει κατά τα ειωθότα τον μήνα Οκτώβριο του τρέχοντος έτους) αφού λάβει υπόψη της και τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων συμμετοχής και αγώνων που αναγράφονται στο Αθλητικό Ημερολόγιο (Calendrier Sportif ή Πρόγραμμα Διεθνών Αγώνων) της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μπιλιάρδου (C.E.B.), της Παγκοσμίου Ενώσεως Μπιλιάρδου (U.M.B.) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αμερικάνικου Μπιλιάρδου (E.P.B.F.).

2. Η Ε.Φ.Ο.Μ. κατά την κρίση της, και αφού προηγουμένως το γνωστοποιήσει σε κάθε σωματείο – μέλος της εγκαίρως, μπορεί να αναβάλει, να προσθέσει ή και να αλλάξει τις ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής αγώνων οποιουδήποτε πρωταθλήματος που περιλαμβάνεται στο ετήσιο Αγωνιστικό της Πρόγραμμα. Μπορεί επίσης να ματαιώσει τη διεξαγωγή προγραμματισμένου πρωταθλήματος λόγω αντικειμενικής αδυναμίας διεξαγωγής (π.χ. ανυπαρξία συμμετοχών ή λόγω ανωτέρας βίας, φυσικών καταστροφών, θεομηνιών, δυσμενών καιρικών συνθηκών, κοινωνικών ταραχών κλπ).

3. Η χρονική σειρά διεξαγωγής των πρωταθλημάτων των αγωνισμάτων Γαλλικού –Αμερικάνικου μπιλιάρδου δυνατόν να είναι εξαρτημένη από α) από το είδος του αγωνίσματος και β) από την φυσική σειρά (αύξουσα ή φθίνουσα) των κατηγοριών του αγωνίσματος. Προηγείται δηλαδή, κατά ανάγκη, η διεξαγωγή της Δ΄ Κατηγορίας ενός αγωνίσματος της διεξαγωγής της Γ΄ Κατηγορίας του ιδίου αγωνίσματος προκειμένου να καθορίζεται και να διασφαλίζεται η δυνατότητα συμμετοχής των παικτών στην αμέσως επόμενη κατηγορία εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου .

Άρθρο 4ο
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

1. Μετά την κατάρτιση του Αθλητικού Ημερολογιακού Προγράμματος και την κοινοποίησή του στα σωματεία - μέλη της Ε.Φ.Ο.Μ. και στις αρμόδιες κρατικές αρχές, τα πρωταθλήματα ξεκινούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου και διεξάγονται στο σύνολο τους, εκτός εάν αποφασίσει διαφορετικά η Ε.Φ.Ο.Μ, στην αγωνιστική έδρα της Ομοσπονδίας, εκτός των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων -όλων των αγωνισμάτων και των κατηγοριών τους- που διεξάγονται στις αγωνιστικές έδρες των σωματείων με ευθύνη τους, αλλά η τελική φάση της (maximum) οκτάδας ομάδων των Α΄ Κατηγοριών μόνον διεξάγεται στην αγωνιστική έδρα της Ε.Φ.Ο.Μ. ή σε δημόσιο χώρο. Η Ε.Φ.Ο.Μ. και μόνον αυτή θεωρείται γηπεδούχος σε όλα τα πρωταθλήματα των αγωνισμάτων όλων των Εθνικών Κατηγοριών των οποίων η διεξαγωγή γίνεται ολικά ή μερικά στην αγωνιστική της έδρα.

2. Στις περιφέρειες (εκτός των ορίων του Ν. Αττικής) τα πρωταθλήματα διεξάγονται στις αγωνιστικές έδρες των σωματείων, για των οποίων την καταλληλότητα να φιλοξενούν αγώνες την έγκριση δίνει το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Μ. ή τα υπό αυτού νομίμως εξουσιοδοτηθέντα όργανα, ακόμη και μετά από αυτοψία των χώρων που τις φιλοξενούν. Γενικά, στους χώρους που φιλοξενούνται οι αγωνιστικές έδρες των σωματείων μελών, επιτρέπεται η ύπαρξη ψυχαγωγικών παιγνίων και υπολογιστών για σύνδεση με το Διαδίκτυο (Internet).

3. Η Ε.Φ.Ο.Μ. μπορεί, έπειτα από πρόσκληση ενδιαφέροντος υποψηφίων χορηγών που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν την διοργάνωση πρωταθλημάτων σε δημόσιο χώρο, να τους αναθέτει τη διοργάνωση, αφού πάντως προηγηθεί συμφωνία για τις αντιπαροχές του χορηγού σε χρήμα ή και σε είδος για την ίδια και τους συμμετέχοντες αθλητές.
Δεν κωλύεται η ανάθεση της διεξαγωγής εάν ο υποψήφιος χορηγός προσέλθει αυτόκλητος (χωρίς να προηγηθεί πρόσκληση).
Η Ε.Φ.Ο.Μ. έχει τη δυνατότητα να κάνει πρόχειρο πλειοδοτικό διαγωνισμό ή να καταφύγει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα για την διεξαγωγή Πρωταθλημάτων Α΄ Κατηγορίας Τρισπόντων, Ελεύθερου και των αγωνισμάτων Αμερικάνικου, σε δημόσιο χώρο, εφόσον υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια και με την προϋπόθεση ότι δεν θα προμηθευτεί αθλητικό υλικό, αγαθά ή υπηρεσίες αξίας σε ετήσια βάση μεγαλύτερης του ποσού των εξήντα χιλιάδων Ευρώ (60.000 €) χωρίς Φ.Π.Α. κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 § 4 του εγκεκριμένου Κανονισμού Προμηθειών της.

4. Σε κάθε περίπτωση η Ε.Φ.Ο.Μ. έχει το δικαίωμα, με ευθύνη της, να διεξάγει οποιοδήποτε πρωτάθλημα ή μέρος του, εκτός της αγωνιστικής έδρας της. Έχει επίσης το δικαίωμα, έπειτα από πλήρως και ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, να ακυρώσει πρωτάθλημα, αφού διαπιστώσει τη συνδρομή ουσιωδών λόγων.

Άρθρο 5ο
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

1. Με την προκήρυξη Πρωταθλήματος ή Πρωταθλημάτων οιασδήποτε κατηγορίας αγωνίσματος, που μπορεί να εκδίδεται από την Ε.Φ.Ο.Μ. στην αρχή ή στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, υποχρεωτικά τα παρακάτω:

α) Η ημερομηνία και οι ώρες έναρξης για την πρώτη ημέρα των αγώνων. Είναι δυνατό στην προκήρυξη να προβλέπονται και οι ώρες έναρξης των υπολοίπων ημερών αγώνων του Πρωταθλήματος.

β) Ποιοι αθλητές δικαιούνται συμμετοχής και με ποιο σύστημα διεξαγωγής αγώνων αγωνίζονται.

γ) Τα αριθμητικά όρια κατάταξης ή των Μέσων Όρων για τον υποβιβασμό, την άνοδο και την παραμονή των αθλητών στην κατηγορία του κάθε αγωνίσματος και της παιζόμενης απόστασης πόντων ή παιχνιδιών (games).

δ) Ο Υπεύθυνος Χώρου Αγώνων (μέλος του Δ.Σ. ή μέλος της κατά περίπτωση αρμόδιας Επιτροπής Αγώνων).

ε) Οι ισχύοντες κανονισμοί συνοπτικώς (π.χ. για την βαθμολογία, την ισοπαλία, την πρόκριση στην επόμενη φάση, την συμμετοχή στον επόμενο ή στους επόμενους γύρους).

2. Η προκήρυξη ρυθμίζει προαιρετικώς και ζητήματα που αφορούν:

α)Την κατάσταση των τσοχών των μπιλιάρδων στα οποία θα διεξαχθούν αγώνες.

β)Την κατάσταση των μπαλών των μπιλιάρδων στα οποία θα διεξαχθούν αγώνες

γ) Όσα άλλα κρίνει η διοργανώτρια ότι πρέπει να αναφέρονται και να ρυθμίζονται με αυτήν.

3. Κατά την διεξαγωγή των Α΄ Κατηγοριών όλων των αγωνισμάτων, οι μπάλες και οι τσόχες είναι καινούργιες υποχρεωτικά.

4. Κάθε πρόσωπο που παρευρίσκεται, ή συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα και με οποιονδήποτε τρόπο στην εν γένει αγωνιστική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στην αγωνιστική έδρα της Ε.Φ.Ο.Μ., οφείλει να μην θορυβεί και να μην ενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο τους αθλητές και τους διαιτητές.

5. Στην περίπτωση που η Ε.Φ.Ο.Μ. έχει συνάψει συμφωνία με χορηγό για το/τα προκηρυσσόμενο/α πρωτάθλημα/τα, οι αγωνιστικές έδρες των σωματείων πρέπει να ικανοποιούν το πιθανό αίτημα του χορηγού για την πρόσκαιρη (όσο διαρκούν οι αγώνες) τοποθέτηση διαφημιστικού υλικού, δοθείσης της σύμφωνης γνώμης του καταστηματάρχη ή του προστηθέντος υπ΄ αυτού υπευθύνου χώρου και του εκπροσώπου της διοίκησης του σωματείου.

6. Στην περίπτωση που ο χορηγός καταβάλει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, το 50% εξ αυτού κατανέμεται αναλογικά στα σωματεία που τυχόν αναλαμβάνουν το πρωτάθλημα ή το τουρνουά και το υπόλοιπο 50% περιέρχεται στην Ε.Φ.Ο.Μ. Στην περίπτωση που το σωματείο έχει δικό του χορηγό, το διαφημιστικό υλικό θα πρέπει να συνυπάρχει με εκείνο του χορηγού της Ε.Φ.Ο.Μ. Για τους τυχόν χορηγούς της αγωνιστικής έδρας της Ομοσπονδίας, η ίδια η Ε.Φ.Ο.Μ. εκμεταλλεύεται πλήρως το χώρο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 56 του Ν. 2725/99 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

7. Στην περίπτωση αίτησης διοργάνωσης open (ελεύθερης συμμετοχής) τουρνουά ή τουρνουά προσκεκλημένων ή σειράς τουρνουά ή κάθε άλλης μορφής αγώνων από κάποιο εκ των σωματείων - μελών ή από -άλλο- φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ενεργεί ατομικώς ή από κοινού με άλλα, πρέπει να τηρηθούν οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις προκειμένου να παράσχει η Ε.Φ.Ο.Μ. στον αιτούντα την γραπτή έγκρισή της.

α) Διενέργεια ελέγχου από την αρμόδια κατά περίπτωση Επιτροπή Αγώνων (Γαλλικού - Αμερικάνικου) ή εκπρόσωπό της.

β) Ορισμός υπευθύνου από τον διοργανωτή για την συγκέντρωση των παράβολων συμμετοχής των δηλωσάντων συμμετοχή, για την απόδοση στην Ε.Φ.Ο.Μ. του οικονομικού δικαιώματός της ανά δηλώσαντα συμμετοχή παίκτη, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με το είδος του τουρνουά, όπως και για την διευθέτηση οργανωτικών ζητημάτων γενικότερου ή ειδικότερου ενδιαφέροντος, έπειτα από συνεννόηση με την Ε.Φ.Ο.Μ. ή με το νόμιμο εκπρόσωπό της.

γ) Διασφάλιση απόλυτης ησυχίας στο χώρο των αγώνων στον οποίο είναι δυνατόν να ακούγεται ήπιας έντασης μουσική, κατάλληλη να συνοδεύει αθλητικές εκδηλώσεις μπιλιάρδου (ορχηστική, πιάνο, easy listening κλπ).

δ) Βεβαίωση του διοργανωτή ότι οι συμμετέχοντες στους αγώνες δεν θα καταβάλλουν αντίτιμο για τις ώρες χρήσης των μπιλιάρδων.

ε) Εμφάνιση αθλητών σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες κανονισμούς της Ε.Φ.Ο.Μ. στ) Απονομή κυπέλλων και μεταλλίων τουλάχιστον στους 4 πρώτους νικητές.

ζ) Πλήρης και λεπτομερής περιγραφή του τρόπου διεξαγωγής των αγώνων και του οποιουδήποτε μουσικού, ψυχαγωγικού ή καλλιτεχνικού προγράμματος που περιλαμβάνεται στη διάρκεια μιας ημέρας διεξαγωγής αγώνων ή στην τελετή λήξης τους και που θα προηγηθεί ή θα ακολουθήσει του τελικού της διοργάνωσης.

η) Τα τουρνουά στα οποία οι παίκτες αγωνίζονται ο καθένας χωριστά στην απόσταση πόντων ή παιχνιδιών της Κατηγορίας στην οποία ανήκουν ή σε αναλογία αυτών ή γίνεται άλλου τέτοιου είδους ή παρεμφερής διαχωρισμός μέσω του οποίου δίνεται αγωνιστικό προβάδισμα στον παίκτη που ανήκει σε κατώτερη κατηγορία έναντι εκείνου που ανήκει σε ανώτερη δέον να αναφέρονται με σαφήνεια στην προκήρυξη ως τουρνουά handicap (διαφορετικά ισοζύγια δυναμικότητας αθλητών).

θ) Δυνατόν να ζητείται εγγυητική επιταγή για το ύψος των δώρων που θα δοθούν από τον χορηγό θα δίνεται στον υπεύθυνο της ομοσπονδίας πριν την έναρξη των αγώνων.

8. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αιτήσεως διοργάνωσης ενός ή περισσοτέρων τουρνουά είναι δικαίωμα της Ε.Φ.Ο.Μ., χωρίς να υποχρεούται να αιτιολογήσει την οποιαδήποτε απόφασή της. Η Ε.Φ.Ο.Μ γνωστοποιεί την απάντησή της στον αιτούντα εντός εύλογου χρόνου από της υποβολής της αιτήσεως.

9. Πριν από την ώρα έναρξης του πρώτου αγώνα της πρώτης φάσης ή του πρώτου γύρου, ο φροντιστής της Ε.Φ.Ο.Μ. δέον να αναρτά στον πίνακα ανακοινώσεων σχετική ανακοίνωση η οποία περιέχει και τα εξής στοιχεία:
α) Τον συνολικό αριθμό των δηλωσάντων συμμετοχή αθλητών.
β) Πόσα πουλ ή πόσες πυραμίδες σχηματίστηκαν και πόσοι προκρίνονται για την επόμενη φάση ή γύρο.
γ) Οι ημερομηνίες διεξαγωγής και η ώρα έναρξης της επόμενης φάσης ή γύρου.

10. Σε περίπτωση διοργάνωσης τελικής φάσης αγώνων σε αγωνιστική έδρα σωματείου - μέλους της Ε.Φ.Ο.Μ. ή σε δημόσιο χώρο, πρέπει να καταβάλλεται από τους αρμοδίους κάθε δυνατή προσπάθεια και να λαμβάνεται κάθε εύλογη και πρόσφορη μέριμνα για τη διασφάλιση της αίγλης και του κύρους των αγώνων, στο πλαίσιο εκπλήρωσης του σκοπού της διάδοσης και εξύψωσης του αθλήματος.
Ενδεικτικά λαμβάνεται μέριμνα για την διαρρύθμιση του χώρου για καθήμενους θεατές, πρόβλεψη θέσεων παραγόντων προσκεκλημένων επισήμων , για την επιτήρηση της ησυχίας, για την μη παρενόχληση των αθλητών, για διαιτησίες με την απαιτούμενη σοβαρότητα, για την σύμφωνη με τους κανονισμούς ενδυμασία των αθλητών και των διαιτητών, για εγκεκριμένα καινούργια σποντόπανα στην προκριματική φάση των αγώνων, για καινούργιες τσόχες στην τελική φάση των αγώνων, κ.λ.π. και καινούργιες μπάλες.
Η παρουσία μελών του Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Μ. στην τελική φάση είναι απαραίτητη, όπως και η παρουσία επιτηρητή στην φάση των προκριματικών.

11. Αυτονόητο είναι ότι στην περίπτωση της παραγράφου 10 ισχύουν και εφαρμόζονται, ο Κανονισμός Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων και ο Πειθαρχικός Κανονισμός της Ε.Φ.Ο.Μ. 12. Η Ε.Φ.Ο.Μ. αναγνωρίζει ως Πανελλήνια ρεκόρ τις επιδόσεις εκείνες των αθλητών που επιτεύχθηκαν μόνο στα Εθνικά Πρωταθλήματα των αγωνισμάτων Α΄ Κατηγοριών κι εφόσον οι αγώνες διεξήχθησαν στην αγωνιστική έδρα της Ομοσπονδίας ή σε άλλο δημόσιο ή μη χώρο έπειτα από προηγούμενη έγκρισή της από την πρώτη φάση.
Επιδόσεις που επιτεύχθηκαν σε άλλες κατηγορίες αναγνωρίζονται ως «ρεκόρ Κατηγορίας» και μόνον ως τέτοια αναφέρονται.