Glittering Comments from FLMNetwork.com
stanibiliardo
Powered By Blogger

ΤΑΙΝΙΕΣ GAMES ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Άρθρο 6ο FORFEIT (ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΘΛΗΤΗ) ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Α. FORFEIT στους αγώνες Αμερικάνικου

1. Αθλητής που δεν εμφανίστηκε και στους πρώτους δυο αγώνες της κατηγορίας του υποβιβάζεται στην τελευταία κατηγορία, μηδενίζεται και δεν συνεχίζει κατ΄ ουδένα τρόπο στο διεξαγόμενο πρωτάθλημα, ούτε στον επόμενο γύρο στο ίδιο αγώνισμα, και βαρύνεται με χρηματικό παράβολο Forfeit το ύψος του οποίου καθορίζει το Δ.Σ.

2. Από δύο (2) αθλητές που δεν προσήλθαν μέχρι την καθορισμένη ώρα έναρξης του μεταξύ τους αγώνα, (βγήκαν forfeit) αλλά αμφότεροι προσήλθαν μετά την πάροδο αυτής ταυτόχρονα, συνεχίζει στο διεξαγόμενο πρωτάθλημα στην δεξιά πλευρά της πυραμίδας (όπου αγωνίζονται οι νικητές) ο ένας εξ αυτών έπειτα από κλήρωση που διενεργείται ενώπιόν τους από τον Υπεύθυνο Διεξαγωγής Αγώνων. Ο χαμένος από την κλήρωση αθλητής συνεχίζει στην πίσω πλευρά της πυραμίδας (όπου αγωνίζονται οι ηττημένοι). Στην περίπτωση που προσέλθουν αμφότεροι μετά την πάροδο αυτής, αλλά με διαφορά ώρας, ο αθλητής που έφθασε πρώτος συνεχίζει στο διεξαγόμενο πρωτάθλημα στην δεξιά πλευρά της πυραμίδας ενώ ο αθλητής που έφθασε δεύτερος συνεχίζει στην πίσω πλευρά της. Στην περίπτωση που προσέλθει καθυστερημένα ο ένας μόνον εκ των αθλητών της συνάντησης συνεχίζει εκείνος στο διεξαγόμενο πρωτάθλημα, στην μπροστά πλευρά της πυραμίδας.

3. Αθλητής που δεν εμφανίστηκε ή δεν προσήλθε έγκαιρα (δηλ., όπως λέγεται στην ορολογία του μπιλιάρδου, "βγήκε forfeit") στον πρώτο ή τον δεύτερό του αγώνα, έχει δικαίωμα να παίξει στον επόμενο.

4. Αθλητής που δεν προσήλθε σε δυο αγώνες ασχέτως του αν μεσολάβησε αγώνας/ες ή ξεκίνησε με αγώνα , βγαίνει forfeit, υποβιβάζεται στην τελευταία κατηγορία, μηδενίζεται και δεν συνεχίζει κατ΄ ουδέν τρόπο στο διεξαγόμενο πρωτάθλημα, ούτε στον επόμενο γύρο στο ίδιο αγώνισμα, και βαρύνεται με χρηματικό παράβολο Forfeit όπως ανωτέρω.

5. Σε περίπτωση διακοπής του αγώνα είτε από τον διαιτητή (π.χ. με disqualifie) είτε με υπαιτιότητα του ίδιου του αθλητή (π.χ. εγκατάλειψη, παραίτηση, κλπ) ο αντίπαλός του παίρνει μόνον τους δύο (2) βαθμούς της νίκης ενώ ο άλλος αθλητής υποβιβάζεται στην τελευταία κατηγορία, μηδενίζεται και δεν συνεχίζει κατ΄ ουδέν τρόπο στο διεξαγόμενο πρωτάθλημα, ούτε στον επόμενο γύρο στο ίδιο αγώνισμα, και βαρύνεται με χρηματικό παράβολο Forfeit όπως ανωτέρω.

Β. FORFEIT στους αγώνες Γαλλικού

1.
α)Αθλητής που δεν δηλώθηκε στον πρώτο γύρο πέφτει μια κατηγορία και στον δεύτερο γύρο ξεκινάει τελευταίος στην κατηγορία που έπεσε με τους βαθμούς που του αναλογούν.
β) Αθλητής που έχει παίξει στον πρώτο γύρο και δεν δηλώθηκε στον δεύτερο γύρο κρατάει τους βαθμούς του πρώτου γύρου που θα τον κατατάξουν στην τελική κατάταξη.
γ) Αθλητής που δεν δηλώνεται στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο την επόμενη χρονιά πέφτει κατά δυο κατηγορίες (μια κατηγορία ανά γύρο λόγω μη συγκομιδής βαθμών) και ξεκινάει την επόμενη χρόνια τελευταίος στην κατηγορία που έπεσε.

2. Αθλητής που βγαίνει f.f. στο πούλ μηδενίζεται και στους δυο αγώνες του πούλ. Οι αντίπαλοι του παίρνουν από δυο βαθμούς και παίζουν έναν αγώνα για την κατάταξη του πούλ εκτός εάν από την συγκεκριμένη φάση προκρίνονται μόνο οι πρώτοι των πούλ τότε οι δυο παίκτες παίζουν δυο αγώνες μεταξύ τους για το ποιος θα βγει πρώτος ( τα αποτελέσματα των δύο αγώνων θεωρούνται ως αποτέλεσμα ενός και μοναδικού).

3.
α)Αθλητής που δηλώνεται στον πρώτο γύρο και στην πρώτη φάση δεν κατεβαίνει να παίξει πέφτει κατηγορία και επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο. Στον δεύτερο γύρο ξεκινάει τελευταίος στην παρακάτω κατηγορία .
β)Αθλητής που δηλώνεται στον πρώτο γύρο αλλά βγαίνει f.f. σε φάση που έχει προκριθεί μηδενίζεται ,δεν παίζει στον επόμενο γύρο επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο και την επόμενη χρονιά ξεκινάει τελευταίος στην τελευταία κατηγορία
γ) Αθλητής που παίζει το πρώτο αγώνα του πούλ οποιασδήποτε φάσης και για οποιοδήποτε λόγο δεν παίξει τον δεύτερο αγώνα του πούλ μηδενίζεται και στους δυο αγώνες δεν παίζει στον επόμενο γύρο (αν υπάρχει ) του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο και την επόμενη χρονιά ξεκινάει τελευταίος στην τελευταία κατηγορία.

4. Αθλητής που έχει παίξει στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο γύρο δηλώνεται να παίξει και δεν κατεβαίνει του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο, μηδενίζεται και την επόμενη χρονιά ξεκινάει τελευταίος στην παρακάτω κατηγορία. Στο τέλος της χρονιάς στην τελική κατάταξη δεν έχει βαθμούς.

5. Σε περίπτωση διακοπής του αγώνα είτε από τον διαιτητή (π.χ. με disqualifie) είτε με υπαιτιότητα του ίδιου του αθλητή (π.χ. εγκατάλειψη, παραίτηση, κλπ) ο αντίπαλός του παίρνει μόνον τους δύο (2) βαθμούς της νίκης ενώ ο άλλος αθλητής υποβιβάζεται στην τελευταία κατηγορία, μηδενίζεται και δεν συνεχίζει κατ΄ ουδέν τρόπο στο διεξαγόμενο πρωτάθλημα, ούτε στον επόμενο γύρο στο ίδιο αγώνισμα, και βαρύνεται με χρηματικό παράβολο Forfeit.

6. Η μη προσέλευση αθλητή για λόγους που οφείλονται αντικειμενικά σε ανωτέρα βία (π.χ. φυσικές καταστροφές ή φαινόμενα ,πολιτικές ταραχές ,τρομοκρατικές ενέργειες ),δεν επιφέρει τις ανωτέρω περιγραφείσες κυρώσεις.

Άρθρο 7ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ (Υ.Δ.Α)

1. Ως Υπεύθυνοι Διεξαγωγής Αγώνων ορίζονται από την Ε.Φ.Ο.Μ. ο εκάστοτε φροντιστής της αγωνιστικής έδρας της εφόσον υπάρχει τέτοιο πρόσωπο ή/και ο Υπεύθυνος Χώρου Αγώνων (μέλος του Δ.Σ. ή μέλος της κατά περίπτωση Γαλλικού ή Αμερικάνικου αρμόδιας Επιτροπής Αγώνων), οι οποίοι (ενεργώντας από κοινού ή και χωριστά) υποχρεούνται να εκδίδουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων κάθε προκριματικής, ημιτελικής και τελικής φάσης διεξαγόμενου πρωταθλήματος και να ενημερώνουν τα σωματεία μέλη της Ε.Φ.Ο.Μ. με κάθε πρόσφορο τρόπο για τα πουλ ή τις πυραμίδες που εκ νέου σχηματίστηκαν. Τηρούν αποτελέσματα πυραμίδων / pool, φυλάττουν φύλλα αγώνων και εκδίδουν τα συνολικά αποτελέσματα του πρωταθλήματος μεριμνώντας και για την επί τόπου ενημέρωση των αθλητών που ζητούν διευκρινίσεις. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οι Υ.Δ.Α προβαίνουν σε διαπιστώσεις συνδρομής των προϋποθέσεων εφαρμογής των διατάξεων όλου του κανονιστικού πλαισίου διεξαγωγής αγώνων και αναφέρουν προφορικώς ή εγγράφως τα συμβάντα με αμερόληπτο τρόπο βάσει των οποίων οι αθλητές μπορεί να παραπεμφθούν στην Πειθαρχική Επιτροπή.

2. Μετά το τέλος των αγώνων κάθε ημέρας, ο Υ.Δ.Α της Ε.Φ.Ο.Μ. υποβάλλει αναφορά για την ενημέρωση του Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Μ., σχετικά με τη ροή και εξέλιξη των αγώνων και τις τυχόν προσκληθείσες ανωμαλίες ή αντικανονικότητας. Ο Υ.Δ.Α δέον να εφιστά την προσοχή των αρμοδίων σε διαπιστωθείσες οργανωτικές παραλείψεις και να εισηγείται βελτιώσεις για θέματα της αρμοδιότητάς του. Οι τυχόν υποβληθείσες ενστάσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Αγώνων, διαβιβάζονται νομίμως σε αυτή (άρθρο 30 Κατ/κού Ε.Φ.Ο.Μ.) για την σε εύλογο χρόνο εκδίκασή τους.

Άρθρο 8ο ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ-ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ- ΣΗΜΑΤΑ- ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

1. Οι αθλητές οφείλουν να έχουν προσέλθει στο τραπέζι του αγώνα στην καθορισμένη από την Ε.Φ.Ο.Μ. ώρα έναρξης ανάλογα με την θέση που κατέχουν στο πούλ. Εφόσον και οι δυο είναι παρόντες τους δίνεται δικαίωμα προθέρμανσης πέντε (5) λεπτών για τον πρώτο αγώνα του τουρνουά και τριών (3) λεπτών για κάθε επόμενο αγώνα του τουρνουά. Αν μετά την καθορισμένη ώρα έναρξης είναι παρών μόνο ο ένας αθλητής, τότε δεν δίνεται χρόνος προθέρμανσης, κλείνεται το Φύλλο Αγώνα από τον διαιτητή και ο απών βγαίνει Forfeit.

2. Η εμφάνιση των αθλητών στους αγώνες πρέπει να είναι σύμφωνη με τα παρακάτω:
α) Κλασσικό υφασμάτινο παντελόνι, χρώματος μαύρου (δεν επιτρέπονται παντελόνια τζην ή τύπου τζην ή κοτλέ ή δερμάτινα ή φόρμες άθλησης).
β) Κλειστά παπούτσια μαύρα (δεν επιτρέπονται αθλητικά παπούτσια, μπότες, πέδιλα κλπ).
γ) Κάλτσες μαύρες.
δ) Μπλούζα του σωματείου στο οποίο ανήκει ο αθλητής, της οποίας τα χρώματα έχουν δηλωθεί προηγουμένως στην Ε.Φ.Ο.Μ. Κάθε σωματείο μπορεί να δηλώσει μέχρι δύο το πολύ μπλούζες(κύρια – εναλλακτική ή ανδρών- γυναικών) υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι σε κάθε επίσημο αγώνα οι αθλητές και αθλήτριες του αγωνίζονται με ενιαία και ομοιόμορφη εμφάνιση. Επιτρέπεται στους αθλητές η εναλλαγή θερινής - χειμερινής εμφανίσεως ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, με την προϋπόθεση ότι φέρουν τα ίδια χρώματα και σχέδια. Επίσης κατά περίπτωση θα επιτρέπονται και γιλέκα με το σήμα του συλλόγου. Υποχρεωτικά στις τελικές φάσεις που θα διεξαχθούν σε δημόσιο χώρο όλοι οι συμμετέχοντες στα αγωνίσματα γαλλικού και αμερικάνικου θα παίζουν με γιλέκα όπως επίσης και οι αθλητές της Α΄ κατηγορίας κάθε αγωνίσματος.
ε) Η μπλούζα φέρει στο ύψος του στήθους την επωνυμία και το έμβλημα του σωματείου στο οποίο ανήκει ο αθλητής.
στ) Στον δεξιό ή στον αριστερό βραχίονα ή στην εμπρόσθια όψη της μπλούζας ο αθλητής δύναται να φέρει το σήμα, την εμπορική επωνυμία ή το λογότυπο του χορηγού για τον οποίο αγωνίζεται ο ίδιος μεμονωμένα ή το σωματείο στο οποίο ανήκει, εφόσον οι σχετικές συμβάσεις έχουν διαβιβασθεί στην Ε.Φ.Ο.Μ. θεωρημένες από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
ζ) Στον αριστερό βραχίονα ο αθλητής υποχρεωτικά φέρει το σήμα του χορηγού των αγώνων, εφόσον η Ε.Φ.Ο.Μ. έχει συνάψει συμφωνία μαζί του και περιλαμβάνεται σε αυτή ο σχετικός όρος. Κάθε τέτοια συμφωνία είναι δεσμευτική για όλα τα σωματεία - μέλη της Ε.Φ.Ο.Μ ασχέτως του αν οι αθλητής/ές του συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα.
η) Το εμβαδόν κάθε σήματος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 20 τετραγωνικά εκατοστά αν βρίσκεται στους βραχίονες και τα 30 τετραγωνικά εκατοστά σε οποιοδήποτε σχήμα αν βρίσκεται αλλού.
θ) Σε κάθε περίπτωση ο αθλητής δεν επιτρέπεται να φέρει το σήμα ή την εμπορική επωνυμία ή το λογότυπο περισσοτέρων των τριών χορηγών.
ι) Δεν επιτρέπονται τα σήματα και κανενός είδους έμβλημα ή απεικόνιση ή παράσταση σε αποτύπωση ή σχέδιο στην οπίσθια όψη της μπλούζας των αθλητών. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για κάθε επίσημο αγώνα της Ε.Φ.Ο.Μ εκτός εάν το Δ.Σ αποφασίζοντας κατά περίσταση το επιτρέψει.

3. Η συμπεριφορά του κάθε αθλητή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη κάθε αγώνα οφείλει να είναι σύμφωνη με τους νόμους, τους κανονισμούς και τους κανόνες του φίλαθλου πνεύματος, να είναι μέσα στα πλαίσια της αντίληψης του μπιλιάρδου ως ευγενούς αθλήματος, του καλώς φέρεσθαι (fair attitude) και καλώς αγωνίζεσθε (fair play).
Μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειάς του ο παίκτης επιστρέφει υποχρεωτικά στη θέση του.
Σηκώνεται από τη θέση του μόνον όταν ο αντίπαλός του ολοκληρώσει τη δική του προσπάθεια.
Επιτρέπεται να έχει άποψη και να την εκφράσει κόσμια στο διαιτητή, αλλά δεν επιτρέπεται να αμφισβητήσει τον διαιτητή κατά τη διάρκεια του αγώνα με οποιονδήποτε τρόπο. Απαγορεύεται η εκφορά ύβρεων, διαμαρτυριών ή μορφασμών αποδοκιμασίας προς τον αντίπαλο ή τον διαιτητή ή το κοινό.

Ο αθλητής επιβάλλεται να ανταλλάξει χειραψία με τον αντίπαλο και τον διαιτητή μετά τη λήξη του αγώνα..
Απαγορεύεται γενικά για τους ασχολουμένους με το άθλημα του μπιλιάρδου και τις εν γένει αθλητικές αγωνιστικές ή γυμναστικές εκδηλώσεις του, αλλά και για τους παρακολουθούντες τις εκδηλώσεις αυτές, κάθε αντιαθλητική συμπεριφορά και όποια άλλη συνιστά παράβαση των αρχών του φιλάθλου πνεύματος.
Απαγορεύεται ακόμη οποιαδήποτε δημόσια δήλωση ή άλλη ενέργεια αθλητών, προπονητών, μελών διοικήσεων αθλητικών σωματείων κ.λ.π ή διαιτητών που μπορεί να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή αθλητικής συνάντησης ή να πυροδοτήσει την ένταση και την αντιπαράθεση μεταξύ των φιλάθλων.

Άρθρο 9ο ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΕΠΑΘΛΩΝ

Η τελετή απονομής των επάθλων στους νικητές θεωρείται ως η κορυφαία στιγμή για κάθε διοργάνωση πρωταθλήματος. Το πρόγραμμα των απονομών που γίνονται εντός ή εκτός της αγωνιστικής έδρας της Ε.Φ.Ο.Μ., τόσο για τα πρωταθλήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ετήσιο Αγωνιστικό Πρόγραμμα, όσο και για εκείνα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, εγκρίνεται από την Ε.Φ.Ο.Μ.
Δεν επιτρέπεται κανενός είδους απονομή επάθλου ή βραβείου ή άλλης μορφής διάκρισης εκτός του εγκριθέντος προγράμματος απονομών.
Σε περίπτωση που διοργανωτής ή χορηγός θελήσει να τιμήσει, με τους παραπάνω ή με άλλους διάφορους τρόπους, αθλητή ή παράγοντα για την συμβολή ή προσφορά του στο άθλημα, μπορεί να το πραγματοποιήσει πριν από την έναρξη του τελικού, με την προϋπόθεση ότι έχει ενημερώσει την Ε.Φ.Ο.Μ. και έχει την συναίνεσή της πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Άρθρο 10ο ΑΚΥΡΟΤΗΤΕΣ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ

1. Η μη τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού, μόνο κατά το μέρος εκείνο που αφορά στη συστηματική οργάνωση και διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, συνεπάγεται ενδεχομένως την ακυρότητα των αγώνων που έλαβαν χώρα εφόσον έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως και εγκαίρως στα αρμόδια όργανα της Ε.Φ.Ο.Μ. συγκεκριμένη παράβαση. Αποκλειστικά υπεύθυνος για λογαριασμό της Ε.Φ.Ο.Μ. της επισήμανσης των τυχόν παραβάσεων ή παρατυπιών, είναι ο υπεύθυνος χώρου αγώνων για την συγκεκριμένη αγωνιστική ή ο φροντιστής της. Αφού εξεταστούν τα πραγματικά περιστατικά και προκύψει καταλογιστέα ευθύνη σε αθλητές ή σωματεία, οι παραβάτες παραπέμπονται στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο για την επιβολή κυρώσεων με την προβλεπόμενη στον Πειθαρχικό Κανονισμό της Ε.Φ.Ο.Μ. διαδικασία.

2. Εάν από ακούσιο λάθος, οφειλόμενο σε παραδρομή, κακή εκτύπωση ή παρόραμα κλπ, δεν εφαρμοστούν διατάξεις του παρόντος Κανονισμού που αφορούν στη συστηματική οργάνωση και διεξαγωγή των πρωταθλημάτων και δεν υποβληθεί τη στιγμή εκείνη έγγραφη αναφορά ή ένσταση από τους θιγόμενους στα αρμόδια όργανα της Ε.Φ.Ο.Μ., τότε η συνέχεια των αγώνων θεωρείται ότι έγινε νόμιμα, έγκυρα και κανονικά. Δεν έχει δικαίωμα να προτείνει την ακυρότητα το σωματείο ή οι αθλητές του εάν προκάλεσαν την εν λόγω ακυρότητα ή δεν συμμετείχαν στους αγώνες που προέκυψε η παράβαση ή παρατυπία.

3. Σε περίπτωση εσκεμμένης μη εφαρμογής ή κακής εφαρμογής διατάξεων του παρόντος, που αφορούν στη συστηματική οργάνωση και διεξαγωγή πρωταθλημάτων κατά την εκτέλεση υπηρεσίας:
α) Από τον επιβλέποντα φροντιστή της Ε.Φ.Ο.Μ., τότε επιλαμβάνεται για τον πειθαρχικό του έλεγχο ο Γ.Γ. ή το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Μ., κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 18 του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού.

Άρθρο 11ο ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1. Η αγωνιστική περίοδος αρχίζει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους και τελειώνει το αργότερο έως την 30ή Ιουνίου του επομένου, δυνάμενη κατ΄ εξαίρεση να παραταθεί μόνον για σπουδαίο λόγο ή ανωτέρα βία. Για τους ίδιους λόγους μπορεί να αναβληθεί και η έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.

2. Για την ένταξη αθλητών στη δύναμη των σωματείων - μελών της Ε.Φ.Ο.Μ. εφαρμόζονται οι διατάξεις του εγκεκριμένου με την υπ’ αριθμόν 3664/6-8-2001 απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού Κανονισμού Εγγραφών - Μετεγγραφών αθλητών και της απόφασης του Υφυπουργού Πολιτισμού με αριθμό 7701/12.7.2001 για την ένταξη ομογενών και αλλοδαπών αθλητών στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία μπιλιάρδου και τη συμμετοχή τους στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

3. Δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε Πρωτάθλημα του Αγωνιστικού Προγράμματος της Ε.Φ.Ο.Μ. έχουν οι αθλητές των σωματείων - μελών της, εφόσον έχει εκδοθεί θεωρημένο το αθλητικό τους δελτίο από την Ε.Φ.Ο.Μ., μέχρι του τέλους των αποκλειστικών προθεσμιών υποβολής δηλώσεων συμμετοχής για κάθε Πρωτάθλημα, που προβλέπονται στις Προκηρύξεις Πρωταθλημάτων ή στο Αγωνιστικό Πρόγραμμα της Ε.Φ.Ο.Μ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ Άρθρο 12ο ΕΙΔΗ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ (ΚΑΤΑ ΤΥΠΟ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟΥ)

1. Ως αγωνίσματα μπιλιάρδου αναγνωρίζονται εκείνα που είναι εγκεκριμένα και αναγνωρισμένα από τους διεθνείς φορείς (Παγκόσμια Ένωση Μπιλιάρδου - U.M.B., Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μπιλιάρδου - C.E.B., Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αμερικάνικου Μπιλιάρδου - Ε.P.B.F. ή όποιο άλλο φορέα συσταθεί μελλοντικά και υποκαταστήσει αυτούς στα δικαιώματα). Στη σύνταξη του παρόντος Κανονισμού ελήφθησαν υπόψη τα εξής ήδη αναγνωρισμένα αγωνίσματα:


Α) Για το μπιλιάρδο Γαλλικού τύπου:
1.ελεύθερο 5.cadre 71/2
2.τρίσποντες 6.σπόντα
3.cadre 47/2 7.artistique (φανταιζί)
4.cadre 47/1 8.cinque (5) BIRILLI & Biathlon


Β) Για το μπιλιάρδο Αμερικανικού τύπου:
1. nine ball ή εννιάμπαλο 4. Black ball
2. eight ball ή οκτάμπαλο
3. Straight (14/1) ή συνεχές


Γ) Για το μπιλιάρδο Αγγλικού τύπου:
1. snooker




Άρθρο 13ο ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ

1. α) Στα αγωνίσματα του μπιλιάρδου Γαλλικού τύπου, οι αθλητές κατατάσσονται σε κατηγορίες μόνον με την αύξουσα αριθμητική σειρά κατάταξης τους στα πρωταθλήματα.
Ο Μέσος Όρος (Μ.Ο. ή moyen) χρησιμοποιείται μόνον στις ισοβαθμίες.
Ως Μ.Ο. ορίζεται το πηλίκο των επιτευχθέντων από τον παίκτη πόντων, δια του αριθμού των στεκιών του (προσπαθειών).
Με τον όρο στεκιά νοείται το σύνολο των πόντων που σημειώνει ο αθλητής με διαδοχικές επιτυχείς εκτελέσεις, θεωρούμενες ως μία προσπάθεια.
Ως Γενικός Μέσος Όρος (Γ.Μ.Ο. ή moyen general) ορίζεται το πηλίκο του συνολικού αριθμού των επιτευχθέντων από τον παίκτη πόντων δια του αριθμού των συνολικών (σε όλες τις συναντήσεις του στην Κατηγορία του αγωνίσματος) προσπαθειών του. Διευκρινίζεται ότι τα επί μέρους αποτελέσματα ενός παίκτη σε κάθε γύρο δεν απαλείφονται αλλά καταγράφονται και αθροίζονται σωρευτικά, προκειμένου να καθοριστεί εκ του συνολικού αποτελέσματος είτε ο προβιβασμός του είτε η θέση που θα καταλάβει στο "φιδάκι" του επόμενου γύρου ή στη γενική κατάταξη της κατηγορίας του.
β) Στα αγωνίσματα του μπιλιάρδου Αμερικανικού τύπου, οι αθλητές κατατάσσονται σε κατηγορίες μόνον με την αύξουσα αριθμητική σειρά κατάταξής τους στα Πρωταθλήματα.

2. Κάθε αγώνισμα μπιλιάρδου αποτελείται από μία ή περισσότερες κατηγορίες .
Σημείωση: Για το μπιλιάρδο Γαλλικού Τύπου αθλητές κατηγορίας Junior είναι εκείνοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους.
Για το μπιλιάρδο Αμερικανικού Τύπου αθλητές κατηγορίας Junior είναι εκείνοι που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας αλλά όχι και το 19ο, ενώ αθλητές κατηγορίας παίδων είναι εκείνοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
Για τον υπολογισμό της ηλικίας των αθλητών λαμβάνεται υπόψη, ως ημέρα γέννησης, αυτή που προκύπτει από την αστυνομική τους ταυτότητα ή από το πιστοποιητικό γεννήσεως του αθλητή, που εκδίδεται από τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα ή από τη ληξιαρχική πράξη γέννησής του.

Α. Στο μπιλιάρδο Γαλλικού τύπου:

1. Στο αγώνισμα του ελεύθερου: Τέσσερις (4) κατηγορίες ανδρών - μία (1) παίδων - νέων (junior) – μία (1) γυναικών.
Περιφερειακά Πρωταθλήματα κατά κατηγορία, όμοια όπως παραπάνω.
2. Στο αγώνισμα των τρισπόντων: Πέντε (5) κατηγορίες ανδρών – μία (1) παίδων - μία (1) νέων
Περιφερειακά Πρωταθλήματα κατά κατηγορία, όμοια όπως παραπάνω.
3. Στο αγώνισμα του cadre 47/2: Τρεις (3) κατηγορίες, ανεξαρτήτως φύλου, μία (1) κατηγορία παίδων και μία (1) νέων.
4. Στο αγώνισμα του cadre 47/1: Μία (1) κατηγορία, ανεξαρτήτως φύλου, μία (1) κατηγορία παίδων και μία (1) νέων.
5. Στο αγώνισμα του cadre 71/2: Δύο (2) κατηγορίες, ανεξαρτήτως φύλου, μία (1) κατηγορία παίδων και μία (1) νέων.
6. Στο αγώνισμα της σπόντας: Μία (1) κατηγορία, ανεξαρτήτως φύλου, μία (1) κατηγορία παίδων και μία (1) νέων.
7. Στο αγώνισμα artistique (φανταιζί): Μία (1) κατηγορία.
8. Στο αγώνισμα cinque birilli (5 quiles & Biathlon: Μία (1) κατηγορία, ανεξαρτήτως φύλου.




Β. Στο μπιλιάρδο Αμερικανικού τύπου:

1. Στο αγώνισμα του eight ball: Τέσσερις (4) κατηγορίες ανδρών - μία (1) κατηγορία γυναικών - μία (1) κατηγορία νέων - μία (1) κατηγορία παίδων.
2. Στο αγώνισμα του nine ball: Τέσσερις (4) κατηγορίες ανδρών - μία (1) κατηγορία γυναικών - μία (1) κατηγορία νέων - μία (1) κατηγορία παίδων.
3. Στο αγώνισμα του straight (14/1): Τρεις (3) κατηγορίες ανδρών - μία (1) κατηγορία γυναικών - μία (1) κατηγορία νέων - μία (1) κατηγορία παίδων.
Περιφερειακά Πρωταθλήματα κατά κατηγορία, ως άνω.

Γ. Στο μπιλιάρδο Αγγλικού τύπου

1.
Στο αγώνισμα του snooker: Δύο (2) κατηγορίες, ανεξαρτήτως φύλου.



Άρθρο 14ο
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


1) Αγώνισμα ελευθέρου
Δ΄ Κατηγ. 150 πόντοι-20 στεκ. Κατηγ. Παίδων 100 πόντοι-20 στεκ.
Γ΄ Κατηγ. 200 πόντοι-25 στεκ. Κατηγ. Νέων 120 πόντοι-20 στεκ.
Β΄ Κατηγ. 250 πόντοι-25 στεκ.

Α΄ Κατηγ. 350 πόντοι-χωρίς όριο

2) Αγώνισμα τρισπόντων
Ε΄ Κατηγ. 25 πόντοι-55στεκ. Κατηγ. Παίδων 20 πόντοι-45 στεκ.
Δ΄ Κατηγ. 30 πόντοι-60στεκ. Κατηγ. Νέων 30 πόντοι-55 στεκ.
Γ΄ Κατηγ. 35 πόντοι-65στεκ.

Β΄ Κατηγ. 40 πόντοι-70στεκ.

Α΄ Κατηγ. 50 πόντοι- χωρίς όριο

3) Αγώνισμα cadre 47/2
Γ’ Κατηγ. 150πόντοι-20στεκ. Κατηγ. Παίδων 75 πόντοι-20 στεκ.
Β’ Κατηγ. 200 πόντοι-25στεκ. Κατηγ. Νέων 100 πόντοι-20 στεκ.
Α΄ Κατηγ. 250 πόντοι- χωρίς όριο

4) Αγώνισμα cadre 47/1
Α΄ Κατηγ. 200πόντοι- χωρίς όριο Κατηγ. Παίδων 50 πόντοι-20 στεκ.


Κατηγ. Νέων 75 πόντοι-20 στεκ.
5) Αγώνισμα cadre 71/2
Α΄ Κατηγ. 200πόντοι- χωρίς όριο Κατηγ. Παίδων 50 πόντοι-20 στεκ.


Κατηγ. Νέων 75 πόντοι-20 στεκ.
6) Αγώνισμα σπόντας
Α΄ Κατηγ. 120πόντοι- χωρίς όριο Κατηγ. Παίδων 50 πόντοι-30 στεκ.


Κατηγ. Νέων 60 πόντοι-30 στεκ.



Άρθρο 15ο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ -ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ -ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ- ΑΝΟΔΟΣ- ΚΑΘΟΔΟΣ


1.Στα Πρωταθλήματα κάθε κατηγορίας αγωνίσματος που συντίθεται από δύο, τρεις ή περισσότερους γύρους, οι αθλητές βαθμολογούνται σύμφωνα με την αύξουσα αριθμητική σειρά κατάταξής τους σε κάθε γύρο, όπως στη συνέχεια παρατίθεται. Πρωταθλητής της Κατηγορίας του αγωνίσματος ανακηρύσσεται ο αθλητής που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς σε όλους τους γύρους συνολικά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ
ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ
1 72 9-12 12
2 56 13-16 8
3 44 17-24 6
4 36 25-32 4
5 28 33-48 3
6 24 49-64 2
7 20 65 και άνω 1
8 16



ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕΡΙ
ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ
1 210 8 91 30 31
2 190 9-12 88 31-35 25
3 171 13-14 76 36-38 20
4 153 15-17 65 39-47 16
5 136 18-20 55 48-50 13
6 120 21-26 46 51-56 11
7 105 27-29 38 57…. 10


ΤΡΙΣΠΟΝΤΕΣ
ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ
1 597 10 327 19-20 138 73-90 30
2 563 11 302 21-24 122 91-96 23
3 530 12 278 25-28 107 97-108 17
4 498 13 255 29-36 93 109-120 12
5 467 14 233 37-40 80 121-144 8
6 437 15 212 41-48 68 145-152 5
7 408 16 192 49-52 57 153-168 3
8 380 17 173 53-60 47 169-192 2
9 353 18 155 61-72 38 192….. 1


2.Για την πρόκριση και τον προβιβασμό δύο ή περισσότερων αθλητών στα παιχνίδια των σερί και των τρισπόντων λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά εφαρμογής τα ακόλουθα κριτήρια:
α) Οι βαθμοί που έχουν συγκεντρώσει από τους αγώνες μέχρι τη στιγμή που αποκλείστηκαν
β) Οι Γ.Μ.Ο. που έχουν επιτύχει μέχρι τη στιγμή που αποκλείστηκαν
γ) Το καλύτερο σερί » » » » » »
δ) Ο καλύτερος Ειδικός Μ.Ο » » » » »

3. Για την κατάταξη σε περίπτωση ισοβαθμίας δυο ή περισσότερων αθλητών μετά το τέλος δυο γύρων για τα παιχνίδια του σερί και των τρισπόντων λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά εφαρμογής τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Ο Γ.Μ.Ο και από τους δυο γύρους
β) Το καλύτερο σερί » » »
γ) Ο καλύτερος Ειδικός Μ.Ο » »

4. Ανάδειξη πρωταθλητή στα αγωνίσματα του σερί. Μετά το τέλος δυο γύρων ο αθλητής που έχει συγκεντρώσει την υψηλή βαθμολογία αναδεικνύεται πρωταθλητής.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας των δυο (2) πρώτων αθλητών μετά το τέλος δυο γύρων διεξάγεται τελικός για την ανάδειξη πρωταθλητή. Μικρός τελικός δεν διεξάγεται.

5. Ανάδειξη πρωταθλητή στο αγώνισμα των τρισπόντων. Οι εννέα (9) πρώτοι αθλητές της κατάταξης σχηματίζουν τρία (3) πουλ των τριών.
Στην επόμενη φάση περνάνε οι τρεις (3) πρώτοι και οι τρεις (3) δεύτεροι (σύνολο 6) που σχηματίζουν δυο πουλ των τριών εκ των οποίων προκρίνονται οι δυο (2) πρώτοι και οι δυο (2) δεύτεροι. Στη συνέχεια αγωνίζονται ο 1ος του ενός πουλ με τον 2ο του άλλου πουλ (χιαστί) και οι δυο νικητές συναντώνται στο τελικό.
Μικρός τελικός δεν διεξάγεται.
Οι θέσεις 3 έως και 9 προκύπτουν από τη σειρά των ακολούθων των παρακάτω αποτελεσμάτων:
α) Βαθμοί από τους αγώνες τελικής φάσης
β) Γ.Μ.Ο » » »
γ) Σερί » » »
δ) Ειδικό Μ.Ο » »

6. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, είτε Γαλλικού είτε Αμερικανικού τύπου μπιλιάρδου, ο καθένας από τους δύο παίκτες έχει δικαίωμα να ζητήσει ένα και μοναδικό διάλειμμα διάρκειας πέντε (5) λεπτών, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του αγώνα, υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι είναι η σειρά του να εκτελέσει προσπάθεια.

7. Στα πρωταθλήματα κάθε κατηγορίας αγωνίσματος οι αθλητές βαθμολογούνται σύμφωνα με την αύξουσα αριθμητική σειρά κατάταξης τους σε κάθε γύρο

8. Οι κατηγορίες των αγωνισμάτων απαρτίζονται από συγκεκριμένο αριθμό αθλητών οι οποίοι κατατάσσονται με βαθμολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: